Rudolf Elias heeft zegen van werknemers Staatsolie
03 Mar 2014, 03:00
foto
Rudolf Elias wordt per 1 januari 2015 de nieuwe directeur van Staatsolie NV.


De rust binnen de Staatsolie Werknemers Organisatie Suriname (SWOS) over de invulling van de leiding van het bedrijf is teruggekeerd. Vrijdag is bekend geworden dat Rudolf Elias, begin volgend jaar algemeen directeur Marc Waaldijk opvolgt.

“We zijn gerustgesteld en weten ons gegarandeerd dat het beleid wordt gecontinueerd,” zegt vakbondsvoorzitter Lloyd Read aan Starnieuws. Staatsolie zit nu in een transformatiefase van oliebedrijf naar energiebedrijf, “en dan hebben we geen leiding nodig die gaat experimenteren.” De vakbond timmert al geruime tijd aan de weg dat capabele mensen, personen die het bedrijf kennen en daar affiniteit mee hebben, in de leidinggevende functies die vrijkomen, worden geplaatst.

De benoeming van Agnes Moensi-Sokowikromo, nu Deputy Director Finance, als financieel-directeur is voor de tweede keer ‘verschoven’. Twee jaar geleden besloot de regering om Iwan Poerschke aan te stellen als financeel-directeur van het bedrijf. Nu is het contract van Poerschke verlengd tot eind van het jaar. Read zegt dat er nu harde afspraken zijn dat Moensi per 1 januari 2015 de nieuwe financieel-directeur wordt van Staatsolie.

Hij is blij dat de regering geen risico wil nemen met het bedrijf en er voor gekozen heeft dat de continuïteit is gegarandeerd. Ook dat Waaldijk blijft tot de raffinaderij af is, heeft zijn goedkeuring. Zo krijgt de directeur volgens Read de mogelijkheid om het algemeen gedeelte van de werkzaamheden af te ronden en neemt Elias over wanneer de raffinaderij af is. “De nieuwe directeur kan zich dan volledig bezighouden met het beleid.” Elias is belast met de bouw en uitbreiding van de raffinaderij die in oktober dit jaar operationeel moet zijn.

Waaldijk zal zich nog verder bezighouden met de lopende projecten waaronder het Wageningen Ethanolproject, de afronding van de tweede internationale lening, de voorbereiding en uitgifte van de tweede obligatielening van Staatsolie en de herinrichting van de topstructuur. Read wijst erop dat Elias vanaf de financiering betrokken is bij de bouw van de raffinaderij “en hij heeft behoorlijk veel ervaring opgebouwd.”

Voor wat de factor arbeid betreft zijn we op bekend terrein met Elias, zegt de vakbondsleider. Hij verwacht niet anders dan dat het uitgestippeld beleid naar de werknemers toe wordt voortgezet en uitgediept, naar wat Read noemt “een partnership.” Met de benoemingen van Elias en Moensi per 1 januari 2015 ziet de SWOS-voorzitter een leiding die garant staat voor zekerheid en verdere groei van het bedrijf.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May