Suriname proeft de Brazilaanse carnavalsfeer
02 Mar 2014, 02:10
foto
De carnavalsoptocht en donatieboxen bij de ingang van Sana Budaya. (Fotocompositie: Edward Troon)


“Kom carnaval met ons vieren en doneer aan de kinderen van Stichting Huize Betheljada”, roepen de ceremoniemeesters in het Portugees en Nederlands naar het publiek tijdens de vijfde carnavalsoptocht van hotel Perola. “Wij hebben Surinaamse klanten, maar eigenlijk zijn de meeste Brazilianen,” zegt Junior Janmahomed, zoon van de eigenaar van hotel Perola. Hij legt Starnieuws uit dat het hotel de carnavalsoptocht organiseert, "om Suriname een beetje de Braziliaanse sfeer te laten proeven".

Janmahomed vertelt dat de optocht vanuit de Prinsessestraat, via de Schietbaanweg, Tourtonnelaan en Anamoestraat naar eindpunt Sana Budaya gaat, waar het feest zal worden gevierd. Met de inzet van de motorbrigade van het Korps Politie Suriname verloopt de exotische optocht volgens schema.
Langs de route mogen toeschouwers gratis kijken, maar bij Sana Budaya staan twee verzegelde boxen waarin de feestgangers een vrijwillige bijdrage stoppen voordat het terrein wordt betreden. De boxen worden beschermd door stevige bewakers en worden ongeopend aan Stichting Huize Betheljada overhandigd.
Tussen de optredens worden de feestgangers aangemoedigd flink te feesten, maar vooral ook om te doneren aan de kinderen met een dubbele beperking. “Wij zijn de enige carnavalsorganisatie die ieder jaar met de entreegelden schenkingen doen aan sociale instellingen”, zegt Janmahomed trots.

Carnaval is oorspronkelijk een katholieke feestelijke traditie die voorafgaat aan de christelijke vastentijd. Brazilië is wereldberoemd door de manier waarop het carnaval viert. Vrijdag is op scholen het carnavalsfeest ingeluid, dat uiteindelijk dinsdag middernacht afloopt.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May