SPA gaat voor brede discussie over wijziging kiesstelsel
02 Mar 2014, 10:00
foto
SPA-voorzitter Guno Castelen in zijn welkomstwoord. Naast hem bestuurslid Joyce Williams. (Foto: ASP)


De Surinaamse Partij voor de Arbeid (SPA) heeft een aanzet gegeven tot een brede discussie over het huidige kiesstelsel. In het partijcentrum aan de Frederik Derbystraat werd vrijdagavond een lezing gehouden waarbij Michel Felisi, August Boldewijn, Hardeo Ramadhin en Walther Tjon A Tjieuw hun mening gaven over het onderwerp. Hierna werd er een discussie gevoerd, die geleid werd door bestuurslid Pearl Antonius.

Verschillende vertegenwoordigers van het Nieuw Front en de BEP waren aanwezig. Ook Nieuw Suriname parlementariër Harish Monorath was van de partij bij deze lezing. ''Wij zijn in verband met onze kadertrainingen lezingcyclussen gestart op de zaterdagen en behandelen issues welke de samenleving bezighouden. Naast de financiële situatie blijft ook het kiesstelsel actueel, omdat we richting de verkiezingen gaan en steeds meer vraagpunten naar boven komen. Een kiesstelsel wijzig je niet een, twee, drie'', reageert SPA-voorzitter en parlementariër Guno Castelen. Hij zegt dat aangezien er jaar in jaar uit wordt gesproken over het kiesstelsel, dat vooral in het nadeel is van kleine partijen, er gedacht is om de aanzet te geven voor argumentatie.

Revisiebeurt nodig
Volgens Ramadhin heeft het huidige kiesstelsel een revisiebeurt nodig. ''De districten Paramaribo en Wanica worden zeer sterk benadeeld. Dit kiesstelsel dwingt politieke partijen (ondanks verschil in politieke inzichten) om toch een coalitie aan te gaan vóór de verkiezingen. Het personenmeerderheidsstelsel op ressortniveau is nadelig voor kleine politieke partijen'', zei hij in een samenvatting. Hij wees erop dat in Paramaribo en in Wanica 68,33% van het electoraat woont. Hieruit komen er 24 DNA leden, 42 districtsraad- en 309 ressortraadsleden. In de andere acht districten wonen er 31.67% van de kiezers waaruit 27 DNA-leden, 74 dr-leden en 444 rr-leden komen. ''Hoe eerlijk is dit kiesstelsel?'' Volgens Ramadhin moeten assembleekandidaten niet gebonden zijn aan een bepaalde woonplaats. Er moet een herverdeling van het aantal zetels per district komen, terwijl er ook een evenredigheidsstelsel landelijk moet worden ingevoerd, waardoor elke stem van elke kiezer in elk deel van Suriname even zwaar weegt.

Ook Tjon A Tjieuw trok de conclusie dat Paramaribo en Wanica samen meer dan de helft van het inwonersaantal hebben, maar niet eens de helft van het aantal zetels hebben. Een goed voorbeeld van een kiesstelsel volgens hem is dat elk district één zetel krijgt, in totaal dus landelijk tien. De rest wordt dan vastgesteld aan de hand van landelijke evenredigheid. Ook voor de dr en rr moet er een duurzamer systeem worden ontwikkeld, meent Tjon A Tjieuw. Het kiesstelsel kan volgens hem worden gewijzigd op basis van de toename van de bevolking en de wijziging in de spreiding van de bevolking. Hij wijst er echter op dat indien er een duurzaam stelsel wordt ontwikkeld, de wijziging niet nodig is.

ASP
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May