Suriname wacht op vrijstelling importheffing Brazilië
28 Feb 2014, 13:30
foto


Suriname zit te springen om zo snel mogelijk rijst te exporteren naar Brazilië en Venezuela. De gemaakte afspraak met Brazilië om jaarlijks 10.000 ton af te nemen van de Surinaamse sector, hangt nu van Brazilië zelf af.

De regering van president Dilma Rousseff moet nu een politiek besluit nemen om Suriname vrijstelling te verlenen voor de rijstinvoer. Op elke lading geldt een invoertarief van 22½%. “Het land produceert zelf rijst. Hoewel de behoefte er is voor import vanuit buiten moet ook de eigen productie worden beschermd”, zegt Badresein Sital, coördinator van het Rijstorgaan.

Ook in Venezuela is de afname van Surinaams rijst nu geparkeerd door de politieke situatie in dat land. Sital zegt dat Suriname intussen monsters heeft opgestuurd en nog antwoord moet krijgen. “We mikken nu vooral op Brazilië. Wij hebben nu alles gedaan wat wij moeten doen. Als we in het eerste jaar goed voldoen aan de vraag is er de optie om de exporthoeveelheid te verdubbelen naar 20.000 ton.”

Over de lokale productie stelt Sital dat de kleine oogst van boeren die vroeg hebben ingezaaid twee weken terug is begonnen Hij verwacht dat tussen 10 maart en het einde van die maand de grote oogst zal plaatsvinden. “Voor nu is het rustig maar in die periode zal weer gesproken worden over de prijs om de padie af te nemen”, zegt hij. “Dat is een constante cyclus, omdat de reële prijs in die piekperiode wordt vastgesteld. Er is dan een druk op zowel de boeren als de afnemers. Dan gaat de vraag en het aanbod bepalen.”

Sital zegt dat vooruitlopend op die periode goed contact wordt onderhouden met de sector. Voor nu zijn er geen problemen met de import en verkoop van grondstoffen. Er is een hoge inzaai van meer dan 30.000 hectare. “Ik verwacht dat de spanning er wel zal zijn tussen 10 maart en eind maart, want dan moet deze oogst dan ook worden afgezet.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May