Mineraleninstituut moet mijnbouwsector 'push' geven
28 Feb 2014, 02:00
foto
Minister Jim Hok (rechts) neemt het document voor het opzetten van een mineraleninstituut in ontvangst van consultant Emro Holder. (Foto: Raoul Lith)


Het uitvoeringsplan voor het opzetten en instellen van een mineraleninstituut is de eerste stap. Uit de begroting is SRD 160.000 betaald aan NV Pakusi van Emro Holder voor de opdracht om een handleiding samen te stellen. Er is ruim US$ 9 miljoen nodig voor het mineraleninstituut. De financiering moet nog worden gezocht, zegt Minister Jim Hok.

Holder zegt aan Starnieuws dat er nog veel werk verricht moet worden voor een delfstoffen instituut kan verrijzen. In het document dat zijn bedrijf heeft samengesteld, zijn de voorwaarden opgenomen.
De elf projectonderdelen van de ‘Road Map’ zijn: Wetgeving, reorganisatie, opleiding van mensen, inventarisatie mijnbouwrechten, delfstoffen, opzetten van een database, een delfstoffen informatie systeem, mijn-inspectie, huisvesting delfstoffen instituut, ter inzage legging en promoten van het delfstoffen instituut.

Noodzaak
Het delfstoffen instituut is nodig gebleken, zegt minister Hok. De Geologische Mijnbouwkundige Dienst heeft in de loop der jaren goed werk verricht met de middelen waarover ze beschikte. Intussen is de ontwikkeling in versneld tempo verder gegaan, waarbij het een vereiste is dat er een instituut komt dat goed onderzoek kan verrichten met moderne middelen.

Voor het ontwikkelen van de mijnbouwsector zijn er een paar ingrijpende maatregelen nodig volgens Hok. "De mijnbouwsector moet een push krijgen. Suriname zou meer uit die sector moeten halen", stelt de bewindsman. "Dit moet dienen als input voor ontwikkelen van andere sectoren. Mijnbouw houdt ooit op. Maar zoals we weten komen de andere sectoren niet zomaar van de grond".

Michelle van Kallen
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May