Gopal: Surinamer heeft recht op veilig voedsel
27 Feb 2014, 19:00
foto
De belangstelling voor de introductie van de nieuwe producten van Gopex International NV was groot.


“Ook wij Surinamers hebben recht op veilig voedsel,” is de uitgesproken mening van Bhiesnoe Gopal, directeur van Gopex International NV. Het is met deze ambitie dat hij vandaag gesneden groenten en fruit voor de lokale markt heeft geïntroduceerd. Delicious fruitmix en Gopex fresh processed vegetables zijn de nieuwste producten die het bedrijf vanaf 3 maart levert aan de consument.

Het bedrijf heeft vandaag ook zijn ISO 22000-certificaat ontvangen uit handen van DNV-vertegenwoordiger Ronald Kolk. Het exportbedrijf van groenten en fruit is sinds 2011 HACCP-gecertificeerd. Kwaliteit, hygiëne en waarborging van de internationale standaarden zijn het devies van deze agrarische onderneming.
Gopal geniet veel bewondering voor zijn daadkracht. Kolk van het certificeringsbedrijf noemt Gopal ambitieus en daadkrachtig. “Hij is ambitieus en werkt hard, hij is innovatief en werkt aan de kwaliteit van zijn producten”, prijst de DNV-vertegenwoordiger. Hij noemt het bedrijf een voorbeeld voor binnen- en buitenland.

Voor Remie Grauwde, directeur van het Suriname Standaarden Bureau (SSB), is Gopal dynamisch. “Hij weet wat hij wil en schroomt er niet voor om die kennis te zoeken.” Grauwde stelt dat Gopal kennis heeft van de markt en weet dat de consument de ladder steeds hoger zet voor voedselveiligheid en hygiëne. Ook onderdirecteur Landbouw Soeresh Algoe vindt dat Gopal heeft ingespeeld op de markt. “Hij heeft ingespeeld op wat de markt wil met alle vereisten.”

De verrassing voor het bedrijf was de toezegging die districtscommissaris Roline Samsoedien namens de regering heeft gedaan. “Meneer Gopal, ik kan u bij deze mededelen dat u namens de regering een tractor krijgt.” Daarna volgde de tweede verrassing die kwam van onderdirecteur Algoe. De Raad van Ministers heeft twee voorstellen goedgekeurd voor de agrarische bedrijven Suriname Candy Fruits en Gopex International NV. Voor elk van de bedrijven komt het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in met 60% van de kosten voor de Global Gap-certificering. De ondernemingen zelf moeten met hun stakeholders 40% inbrengen.

Gopal zelf zegt dat dit een mijlpaal voor zijn onderneming betekent. Hij is de derde generatie uit de landbouwersfamilie. Hij heeft een bijzonder oproep gedaan aan de LVV-minister. “Ik vraag geen geld, maar om adviezen, om steun in deze fase waarin het bedrijf zit.” Het bedrijf zit samen met Suriname Candy Fruits in het proces van de Gobal Gap, die hij in mei/juni van dit jaar hoopt af te ronden. Met alle obstakels, ook door de investeringen die moesten worden gepleegd, heeft het proces langer dan de reguliere twee jaar geduurd. De ondernemer stelt dat ze op de goede weg zitten en “wij garanderen kwaliteit, de consument wil zekerheid.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May