Nationaal Archief Suriname deelt kennis met regio
27 Feb 2014, 04:00
foto
Het Nationaal Archief Suriname aan de Jagernath Lachmonstraat. (Foto: Raoul Lith)


Het Nationaal Archief Suriname (NAS) heeft in vergelijking met diverse landen in de regio een voorsprong in het digitaliseringssysteem. Zes Caribische landen nemen deel aan een driedaagse conferentie in Paramaribo met als doel een 'webportal' te ontwerpen. Dit moet de landen in staat stellen om de meest belangrijke archieven voor het Caribische gebied toegankelijk te maken.

Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken zei bij de opening woensdag dat met deze workshop de NAS een actieve rol vervult binnen de Caricom. De bewindsman wees op het belang van goede archieven waar vooral het publiek van zal profiteren. Het NAS is sinds 2003 lid van de Caribische afdeling van the International Council on Archives (Carbica). De workshops worden gepresenteerd door Effendy Karto en Stuart Hofwijks van het NAS die de digitaliseringsapparatuur goed kennen. Ze krijgen technische ondersteuning van John Taylor van ICAM Archive Systems, gevestigd in Engeland. Archivaris Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad zegt aan Starnieuws dat er sinds 2009 een goede samenwerking is opgebouwd met ICAM.

Uitwisselen van kennis
Tjien Fooh legt uit dat tijdens de workshop methoden en technieken bijgebracht zullen worden aan de deelnemers. Het doel is het uitwisselen van kennis. "De deelnemers zullen niet gewoon zitten en luisteren, maar er zal actieve participatie zijn. Er zal ook met de digitaliseringsmachines gewerkt worden. Tijdens de drie dagen moeten ze echt gaan werken geeft ze boeiend aan. Want de methoden en technieken en hun eigen archiefinstellingen moeten ze meenemen naar hun eigen land om dat werkelijk toe te passen", benadrukt de archivaris.

Verschillende landen in de regio lopen een stapje voor wat betreft het opnemen en toegankelijk maken van archieven van de overheid. "Hier in Suriname hebben wij nog geen selectielijsten. De archieven van de overheid en van de andere instituten worden overgebracht naar het Nationaal Archief in het Caribisch gebied. Daar worden ze geselecteerd en toegankelijk gemaakt. Suriname moet nog werken aan de selectielijsten. Binnen de selectielijsten zijn criteria opgenomen welke archieven bewaard en welke vernietigd moeten worden. Niet alles wat opgemaakt is door de overheid is van belang om te bewaren voor de eeuwigheid", legt Tjien Fooh uit. Guyana, Belize, St. Lucia, Dominica, Curaçao en Trinidad & Trinidad en Tobago nemen deel aan de workshop.

Michelle van Kallen
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May