Defensie Raad Unasur bespreekt strategie veiligheid
21 Feb 2014, 02:00
foto
De Defensie Raad van Unasur bijeen in Paramaribo. (Raoul Lith)


Op de Zuid-Amerikaanse Defensie Raad (CDS) in Paramaribo is het belang van de een defensiestrategie benadrukt. Volgens minister Lamuré Latour van Defensie is de wereld buiten het Zuid-Amerikaanse continent de afgelopen tien jaar steeds onveiliger en radicaler geworden. Zuid-Amerika is politiek ambitieuzer geworden, maar militair minder instaat om de opkomende veiligheidsuitdagingen het hoofd te bieden.

“We kunnen het feit dat externe regionale machten in toenemende mate de aandacht zullen richten op andere delen van de wereld, inclusief ons continent, niet negeren. Daarom moet de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) heroverwegen wat de globale rol is alsook de rol van militaire kracht binnen deze strategie”, benadrukt Latour.

Zijn hoofdboodschap op de vergadering was dat in het licht van de fundamentele veranderingen die de laatste tien jaren hebben plaatsgevonden het CDS nu de leiding moet nemen en het proces van het formuleren van een Unasur defensie en veiligheidsdocument in gang moet zetten”, zegt de minister. Over deze strategie is uitvoerig van gedachten gewisseld op de vergadering die op diverse niveaus is gehouden. De ondertekening van de 1e declaratie van Paramaribo van de CDS heeft eveneens plaatsgevonden, waarbij de defensiestrategie de rode draad is.

Op de laatste dag van de CDS-vergadering is ook een intentieverklaring getekend over defensie samenwerking. Minister Latour tekende de bilaterale samenwerkingsovereenkomst met zijn Argentijnse collega, Augustίn Rossi. Beide bewindslieden hopen dat dit document een uitgebreide en vruchtbare samenwerking zal inluiden. Het is de wens van Argentinië om de samenwerking met Suriname te intensiveren. Daarom komt er ook een militaire attaché op de onlangs geopende ambassade in Paramaribo.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May