'Crisis in Jamaica heeft interessante lessen voor Suriname'
22 Feb 2014, 14:00
foto


Robert Justin Connell, onderzoeker van de University of California Berkeley, verzorgt donderdag een lezing over Marronsoevereiniteit in Jamaica en Suriname. Hij heeft in beide landen onderzoek gedaan naar de kwestie van soevereiniteit van de staat en de gemeenschappen die in het verleden vredesverdragen met de staat hebben afgesloten. Na de lezing volgt een paneldiscussie onder leiding van Sandew Hira.

De lezing wordt georganiseerd door De Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie (NSHI). De NSHI ziet raakvlakken tussen de vrijheidsstrijd van de Marrons in Jamaica en Suriname. In beide landen is de strijd uitgemond in vredesverdragen die in zekere zin de soevereiniteit van de Marrons erkende in een deel van het grondgebied van het land. In hoeverre was er sprake van een staat binnen een staat? De spanning die zit in de tegenstelling tussen nationale staat en de Marronsoevereiniteit met betrekking tot land, is in Jamaica een issue geworden bij de totstandkoming van de bauxietindustrie. In Suriname was dat het geval met het stuwmeer, zegt de NSHI.

In 2006 heeft de regering van Jamaica bauxietconcessies gegeven aan Alcoa in een gebied waarover Marrons zeggenschap en soevereiniteit claimen. Dat leidde tot een conflict (de Cockpitcrisis) waarbij verschillende zaken in elkaar overliepen: het soevereiniteitsvraagstuk (wie heeft recht om te bepalen wat met het woongebied van de Marrons gebeurt), verhouding tussen economische ontwikkeling en het behoud van het milieu en de verhouding tussen nationale eenheid en deelbelangen van woongemeenschappen. De NSHI schrijft in een persbericht, dat de crisis in Jamaica interessante lessen bevat voor Suriname.


Datum: donderdag 27 februari 2014 Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) Plaats : Ballroom Gebouw 2, Lalla Rookh Complex, Lalla Rookhweg 54 Toegang: vrij
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May