Actieleider Venezuela geeft zich over
19 Feb 2014, 12:05
foto
Leopoldo Lopez (midden) heeft zich aangemeld bij de autoriteiten. (Beeld: Al Jazeera)


Venezolaanse veiligheidstroepen hebben Leopoldo Lopez, die een anti-overheidsprotest leidt, gearresteerd. Zijn arrestatie heeft plaatsgevonden op beschuldiging dat hij heeft aangezet tot onrust, die aan minstens vier mensen het leven heeft gekost.

Tienduizenden demonstranten beletten dinsdag het voertuig dat Lopez moest wegvoeren naar een militaire basis. Lopez is een 42-jarige econoom die aan de Harvard universiteit is afgestudeerd. Voordat hij zichzelf aan de autoriteiten over heeft gegeven, heeft Lopez zijn aanhangers gevraagd de protesten vreedzaam te houden. “Ik heb niets te verbergen. Ik verzoek jullie om rustig te zijn als ik mijzelf aangeef,” sprak de actievoerder. “Dit is een strijd voor de onderdrukten, voor een ieder die is gevangen genomen, voor de studenten, voor de jonge mensen, voor iedere Venezolaan.” Lopez is het gezicht van de straatdemonstraties van duizenden studenten die een week geleden begonnen. De demonstranten beschuldigen de overheid van president Nicolas Maduro voor het opstuwen van de inflatie en criminaliteit.

Oppositieleiders hopen dat met de arrestatie van Lopez de protesten tegen president Maduro zullen afnemen, ofschoon er geen directe tekenen zijn dat de demonstraties hem zullen doen aftreden.
Er hangt meer geweld over Venezuela, vooral nu de 51-jarige Maduro met een tegendemonstratie heeft geroepen dat de onrusten een ‘fascistische’ complot zijn om hem omver te werpen. Maar Lopez heeft zijn oproepen tot terughoudendheid herhaald. De grote politiemacht en zware regen leek de emoties van de demonstranten te kalmeren en waren er geen meldingen van excessief geweld.

Zondebok
"Ik geef me over aan een oneerlijk rechtssysteem,” zei Lopez tegen zijn aanhangers, terwijl hij op een platform stand van de Cubaanse dichter en onafhankelijkheidsheld Jose Marti. "Moge mijn gevangenschap dienen om de mensen wakker te maken."

Elders in Caracas hebben duizenden olie- arbeiders en Maduro supporters, gekleed in het rood van de regerende socialistische partij hun eigen demonstratie gehouden. In zijn toespraak zei Maduro dat hij de vicepresident van de Socialistische partij, Diosdado Cabello had gestuurd om Lopez te hebben vervoeren. De partij van Lopez’, Popular Will Party, zegt dat hij is overgebracht naar de rechtzaal waar de autoriteiten hem formeel de aanklachten zullen voorhouden. Die aanklachten omvatten onder andere moord en terrorisme. Lopez zelf zegt dat hij tot zondebok wordt gemaakt door een dictatoriale regering.

Sinds zijn verkiezing vorig jaar en de dood van president Hugo Chavez zijn de studentenprotesten die het aftreden van Maduro eisen, zijn grootste uitdaging. De studenten eisen het aftreden van Maduro voor de hoge inflatie, de toegenomen criminaliteit en de tekorten van levensmiddelen.
De onrust heeft geen invloed op de olie-industrie van het land. De olie-industrie kampt met een gebrek aan investeringen en operationele problemen die de productie al meer dan tien jaar stagneren.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May