Over zes maanden houdbaarheidsdatum op etiket verplicht
18 Feb 2014, 10:00
foto


Vanaf 14 augustus 2014 dient de producent zich te houden aan de ‘Algemene vereisten voor het etiketteren van voorverpakte goederen’. Een van de belangrijkste vereisten hiervan is dat het etiket in het Nederlands of het Engels moet staan. Minister Raymond Sapoen van handel en Industrie (HI) heeft met het tekenen van de ministeriële beschikking afgelopen week, de overgangsfase van zes maanden naar verplichte etikettering ingezet.

Hieraan is een traject van ten minste twee jaren voorafgegaan, waarbij de input van het bedrijfsleven heel belangrijk is geweest. Etikettering moet de consument informatie verschaffen over het product of de dienst, waarmee hij te doen heeft. Etikettering heeft economische en gezondheidsaspecten, zegt de voorlichting van HI.

Met de controle op de naleving van deze wet is het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) belast, alsook de diverse consumenten organisaties. Ook voor de douane is een belangrijke rol weggelegd, daar het hierin niet alleen gaat om lokaal geproduceerde goederen, maar ook om importproducten. Het ministerie van HI adviseert consumenten om consumptiegoederen die niet voorzien zijn van een etiket met daarop vervaldatum/houdbaarheidsdatum, niet te kopen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May