Minister Rusland: Uitgaven regering worden omlaag gebracht
17 Feb 2014, 00:00
foto
Minister Andy Rusland


Minister Andy Rusland van Financiën zegt dat president Desi Bouterse al schriftelijk opdracht had gegeven om het financieringstekort terug te brengen tot 1%. De lopende uitgaven moeten omlaag en er zal een prioriteitsprogramma worden uitgevoerd. Ratingbureau Moody's heeft de positie van Suriname van Ba3 'positief' teruggebracht naar 'stabiel'. Rusland om commentaar gevraagd, merkt tegenover Starnieuws op dat de aanpassing van het ratingbureau niet als een verrassing is aangekomen. De regering had al eerder besloten om de lopende uitgaven te verminderen.

Rusland merkt op dat de regering geen extra uitgaven zal doen als er minder geld het land binnenkomt door de daling van grondstoffenprijzen van onder andere goud en aardolie op de wereldmarkt. De minister benadrukt dat er extra gelet wordt op de uitgaven. Hij wijst er op dat dit niet betekent dat schulden niet worden betaald. De betalingen worden ingelopen en ook de salarissen van februari zullen op tijd worden betaald.

De bewindsman stelt dat de beoordeling van buitenlandse 'rating bureaus' belangrijk is, "maar wij hadden de cijfers ook op een rijtje gezet en zagen dat er bezuinigingen doorgevoerd moesten worden". Rusland merkt op dat Moody's diverse condities stelt om een betere beoordeling te kunnen geven. Hij haalt aan dat de financiële situatie intensief wordt gemonitord.
De president van de CBvS, Gillmore Hoefdraad, is blij met de aangekondigde drastische aanpassing van de begroting 2014 door minister Rusland. Hij noemt dit een positief signaal om de stabiele outlook te consolideren en te werken aan een betere beoordeling.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May