Fernald: De Nationale Assemblee zet zich buitenspel
16 Feb 2014, 11:30
foto
NPS-topper Ivan Fernald


Het hoogste college van Staat, De Nationale Assemblee (DNA), kan al geruime tijd niet functioneren omdat er niet voldaan kan worden aan de vereiste meerderheid (26 leden) om een aanvang te maken met de vergadering. "In principe moet er rekening gehouden worden met een parlementaire boycot. Dit is een ernstige zaak met vergaande politieke, juridisch-staatsrechtelijke en psychologische gevolgen. De Nationale Assemblee etaleert een innerlijk onvermogen", zegt Ivan Fernald, coördinator van het wetenschappelijk Bureau van de Nationale Partij Suriname (Japin) tevens ex-minister.

Fernald vindt dat zich nu het fenomeen voordoet dat DNA vleugellam is en de hoogste grondwettelijke plicht niet kan vervullen. De leden zijn door het volk gekozen en de parlementaire incompetentie om de belangen van de kiezers te behartigen, knaagt aanzienlijk aan het (wegkwijnend) vertrouwen in democratische instituten. "Wij leven in een parlementaire democratie en het is onaanvaardbaar dat de wetgevende macht door partijpolitieke strubbelingen niet kan functioneren. Dit hoogste college van Staat is geruime tijd niet bij machte om 'de soevereine wil van het volk tot uitdrukking te brengen' zoals het zo duidelijk omschreven is in de grondwet. In principe vindt er ernstige stagnatie plaats van het parlementaire werk en geeft DNA in feite zichzelf een brevet van ongeschiktheid", meent Fernald.

Geen lichtvaardige kwestie

Drie opeenvolgende vergadering zijn afgeblazen door gebrek aan quorum. De coalitie bestaat uit 32 leden, indien de politieke partij 'Nieuw Suriname' buiten beschouwing wordt gelaten. De coalitie heeft dus een ruime meerderheid om zonder problemen zorg te dragen voor quorum. Daarvoor zijn er 26 leden nodig. De voorzitter van DNA is moedeloos geworden getuige het feit dat zij tot nader order geen vergaderingen zal uitschrijven. Kennelijk mikt zij op politieke overleg en verplichting van coalitieleden waarna mogelijk het politiek klimaat dusdanig zal veranderen dat er een goede kans bestaat op daadwerkelijke voortgang van het parlementair werk.

Er mag niet lichtvaardig hierover gedacht worden, stelt Fernald. De innerlijke incompetentie van de wetgevende macht heeft uiteindelijk bestuurlijke gevolgen. In feite is er nu sprake van een parlementaire shutdown (sluiting). "Wij mogen er niet schouderophalend aan voorbij gaan dat wetsontwerpen niet kunnen worden besproken en het volk al een hele poos geen functionerend wettelijke klankbord heeft. De begrotingsbehandeling kan maar niet aanvangen en DNA kan haar controlerende taak niet vervullen. De regering mag slechts geld uitgeven indien de begroting aan een kritische reflectie is onderworpen en goedkeuring hieraan is gehecht", benadrukt de NPS-topper.

Het onvermogen van DNA om in vergadering te komen, knaagt aan het vertrouwen dat de samenleving koestert in het hoogste volksvertegenwoordigende lichaam. Terwijl grote delen van de bevolking grote offers brengen om door noeste arbeid onder vaak moeilijke omstandigheden in eigen levensonderhoud te voorzien, laten parlementariërs het stelselmatig afweten.

Voorbeeldfunctie
De tragiek is volgens Fernald dat de kiem voor de parlementaire obstructie ongewild gelegd is door de president zelf:
De quorum-kwestie wordt gebruikt als politiek pressiemiddel.
1. Was het niet onze president die zich meermalen publiekelijk heeft doen ontvallen dat zijn coalitiepartners geen ontwikkelingsvisie hadden en slechts uit waren op begunstiging van eigen partijleden. Bij verschillende gelegenheden zijn minder fraaie uitspraken gedaan en waardeoordelen geuit die op den duur als bijzonder kwetsend, beledigend zijn overgekomen bij de politieke partners. In een politieke combinatie is het van groot belang dat de partners zich verzekerd weten van een waardige en respectvolle bejegening.
Het doet vermoeden dat de leden hun toevlucht nemen tot een boycot als zijnde een politiek pressiemiddel om onvrede tot uitdrukking te brengen.
Afhankelijk van de politieke stellingname (kamp) zal de een het vertalen c.q. veroordelen als chantage of obstructie en de ander het omschrijven als geoorloofde vorm van ontevredenheidsbetuiging.

2. De president van de Republiek Suriname heeft zo zijn eigen opvattingen over het bezoek aan het parlement. Hij is sporadisch zichtbaar in het parlement en laat de beantwoording en verantwoording voor beleid veelal over aan de vicepresident en de ministers.
Er vinden geen verhelderende debatten plaats met de president die ook regeringsleider is. Meermalen hebben de oppositieleden zich erover beklaagd dat de regering niet antwoordt op gestelde vragen, maar dat aangelegenheden veelal buiten het parlement op politieke podia of in de pers worden aangesneden. In elk geval blinkt de president niet uit in een hoffelijke bejegening van het parlement. Daarbij moet in ogenschouw genomen worden dat de heer Bouterse in het verleden het parlement meerdere malen had gekwalificeerd als een poppenkast.
Indien de president De Nationale Assemblee mijdt en deze slechts op hoogtijdagen vereert met een bezoek, zal dit niet bepaald een aansporing zijn voor eigen parlementariërs om DNA strikt en plichtsgetrouw te bezoeken.

"De regering heeft ons reeds eerder in een vrijwillige financiële sluiting doen belanden. Gedurende drie maanden was de post van minister van Financiën niet ingevuld. Dit heeft destijds geleid tot financieel bestuurlijke stagnatie en aanzienlijke reputatieschade. Thans worden wij opgezadeld met een parlementaire shutdown die niet alleen de innerlijke instabiliteit van de coalitie blootlegt, maar tevens het maatschappelijk vertrouwen in DNA aantast", meent Fernald.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May