Politie krijgt training over juiste aanpak bij onderzoek
16 Feb 2014, 07:00
foto
CIFAD-instructeur Jean-Charles Olvera overziet het werk van de getrainde leden van het Korps Politie Suriname (Foto: Collectie CIFAD)


Het belang van de juiste aanpak van de plaats delict (pd) is vorige week het hoofdonderwerp geweest van de training verzorgd door het in Martinique gevestigde Franse Interdepartementale Anti-Drugs Trainingscentrum (CIFAD). Jean-Charles Olvera en Georges Corde van de CIFAD hebben 21 Surinaamse agenten getraind in het op de correcte wijze afsluiten, beheersen, beveiligen en hoe vingerafdrukken en DNA-sporen te nemen vanaf het moment waarop de agenten arriveren op de pd.

De Franse politieattaché Jean-Yves Le Clech zegt dat in Frankrijk specifieke protocollen gelden voor de technische politie en "deze hebben wij aan Surinaamse collega’s gedemonstreerd." Hij schetst als voorbeeld het nemen van vingerafdrukken door een poeder. “Stel dat de afdrukken in de regen zijn komen te liggen, dan is hiervoor weer een ander soort poeder nodig dan die binnenshuis wordt gebruikt. De techniek en het soort hulpmiddel verschilt van elke situatie, weersomstandigheid of materiaal waarop de afdrukken zitten, zoals een spiegel, plastiek, ijzer of kleding.”

Brigitte Gatault Morata, politie technisch-expert op de Franse ambassade legt uit dat het gebrek aan de juiste materialen kan leiden dat men niet in staat is het onderzoek op de juiste manier te doen. “Je hebt naast vaardigheden technische hulpmiddelen nodig, om bewijzen te verzamelen teneinde een goed forensisch onderzoek in te stellen. Daarom komt bij elke training het CIFAD steeds met diverse technische hulpmiddelen in, zoals poedersoorten en speciale kleding. Als er aan het eind lesmateriaal overblijft, schenkt het centrum dit aan het Korps Politie Suriname (KPS).”

Taal en geld
Volgens Le Clech heeft justitieminister Edward Belfort gevraagd om agenten te sturen naar Frankrijk voor specialisatie in bijvoorbeeld ballistiek, DNA-fotografie. “Het is aan te raden dat men voor een vervolgtraining naar Frankrijk gaat, maar het grootste probleem is de Franse taal en natuurlijk de financiële kosten die met de cursus gepaard gaan.” Gatault voegt er gelijk aan toe dat het veel geld kost, “maar Suriname kan één en ander eventueel gedoneerd krijgen van bevriende naties met wie hij samenwerkt.” Le Clech noemt de donatie van het dactyloscopie-apparaat door de Amerikaanse ambassade aan het KPS en het forensisch DNA-laboratorium in het Medisch Wetenschappelijk Instituut (MWI) met financiële ondersteuning van de Amerikanen en Nederlanders, een goede stap.

De goede samenwerking tussen Suriname en Frankrijk kan beter wanneer het politiesamenwerkingsverdrag uit 2006 door De Nationale Assemblee wordt geratificeerd, zegt de politieattaché. Frankrijk wil ook een justitiële samenwerking met Suriname. Beide samenwerkingsprojecten zijn nodig, omdat er al geruime tijd gezamenlijke patrouilles op de Marowijnerivier uitgevoerd worden. “Deze kunnen op elk moment worden stopgezet, omdat de wettelijke basis ontbreekt. De technische coöperatie is prima, maar fysiek gezamenlijk optreden in het grensgebied heeft een groter effect op de criminaliteit”, verduidelijkt Le Clech.

Suriname beschikt sinds eind 2012 over een laboratorium om forensische DNA-testen uit te voeren. Hiermee heeft de Surinaamse justitie de beschikking gekregen over een uiterst sterk middel voor bewijsvoering.


Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May