Padieboeren kloppen aan bij PVF
16 Feb 2014, 05:00
foto


Voor de padieboeren blijft de opkoopprijs van hun product een heet hangijzer. Ze blijven erbij dat zij het afgelopen seizoen verliezen hebben geleden bij een prijs van SRD 55 per baal natte padie. De kostprijs zou hoger zijn geweest dan SRD 70.

En toch hebben ze dit seizoen weer ingezaaid in de hoop dat de prijzen zich herstellen naar SRD 75. De boeren zeggen dat hun bankschulden verder zijn opgelopen door de achterstand in de aflossing en andere betalingsverplichtingen moesten zij noodgedwongen uitstellen. Het zijn deze problemen die de voorzitter van de Politieke vleugel an de FAL, PVF, Soedeschand Jairam moest aanhoren tijdens een vergadering van zijn politieke partij.

Jairam heeft de boeren erop gewezen dat het probleem van de padieprijs niet een probleem van deze regering is. “Het padieprijsprobleem bestaat sinds het bestaan van de rijstindustrie in Suriname,” zegt hij. De PVF-voorman vindt dat de overheid de laatste jaren veel heeft geïnvesteerd in kostprijs verlagende maatregelen, “waardoor de inzaai ook is toegenomen.” Hij heeft de boeren erop gewezen dat de overheid formeel geen invloed kan uitoefenen op de padieprijs. “Door de liberalisering van de sector is de padieprijs afhankelijk van de wereldmarktprijs en de interne marktstructuur.”

Aangezien Suriname geen invloed heeft op de internationale prijzen, vindt Jairam dat de belanghebbenden van deze sector zich moeten bundelen om de interne marktstructuur te verbeteren. De PVF ziet daar een taak voor zich weggelegd en is gestart met een bewustwordingscampagne. “Gezien het belang van de sector, zal moeten worden nagegaan hoe de eventuele verliezen als gevolg van de lage padieprijzen door alle belanghebbenden gezamenlijk kunnen worden gecompenseerd,” oppert Jairam.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May