Dochteronderneming Sail heeft recht op bestaan
15 Feb 2014, 12:00
foto
Arbeiders van het SIS zijn bezig bij een peeler. (Foto: Raoul Lith)


Seafood Industries Suriname NV (SIS) heeft zijn bestaanszekerheid bewezen. Het bedrijf dat zich primair richt op de seabob garnalen is inmiddels 15 jaar. SIS is een dochteronderneming van de Surinaams Amerikaanse Industrie Maatschappij NV. (SAIL). Als parastataal bedrijf valt de onderneming onder het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Onderdirecteur Rene Lieveld van het onderdirectoraat Visserij is trots op het bedrijf. “Als een kind vijftien jaar is geworden dan is het een tiener. Maar als je al zolang een bedrijf draaiende houdt, heb je dan je bestaansrecht echt bewezen. SIS is er in geslaagd om internationaal gecertificeerd te worden. En de successen...”

LVV-minister Hendrik Setrowidjojo heeft vrijdag samen met enkele directieleden een bezoek gebracht aan het SIS. “Vijftien jaar (5 oktober 1998) geleden is de SIS opgezet als spreiding toen de leiding zag aankomen dat de vangsten van marineshrimp (garnalen) afnamen, hoofd product van Sail. De operatie van SIS is gericht op de seabob garnalen” zegt SIS-directeur Rudy Soerodimedjo. Hij vertelt dat het wel om een kleiner soort garnaal gaat dan de marineshrimp.

Het bedrijf is gestart met twee peelers, verwerkingsmachines om de garnalen schoon te maken. Sinds 2010 beschikt het bedrijf over acht van deze machines. Soerodimedjo zegt dat zijn bedrijf efficiënt kleiner en slanker is ingericht.”Doordat je aan een seizoen bent gebonden, werk je met contracters in tegenstelling tot Sail die juist vaste arbeiders heeft,” legt hij uit.


Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May