Leerkrachten CPI krijgen certificaat van trainingstraject
14 Feb 2014, 08:00
foto


Docenten van het Christelijk Pedagogisch Instituut (CPI) en leerkrachten van partner basisscholen ontvangen vandaag in de gerenoveerde aula van het CPI ieder één of meerdere certificaten. Zij hebben de trainingen Deskundigheidsbevordering, Orthopedagogiek en Classroommanagement met goed gevolg doorlopen. De gevolgde trainingen maken deel uit van het CPI-Upgradingsproject (CUP).

In het CUP zijn de leerkrachten geprofessionaliseerd en was er aandacht voor de fysieke leeromgeving. Het CPI wordt een pedagogische instelling op HBO-niveau. De vakdocenten zijn bijgeschoold, zodat zij als opleidingsdocenten de nieuwe bacheloropleiding vorm kunnen geven. Zij worden hierbij begeleid door ervaren experts uit Suriname en Nederland, schrijft CPI-directeur Marco Ligtvoet. Eerder vonden er al vanuit het CUP-project onder andere certificaatuitreikingen plaats voor Rekenen, Nederlands en Godsdienst/Levensbeschouwing.

Inhoud trainingen
In het traject van Deskundigheidsbevordering stond het opleidingsdocent worden, centraal. Hiervoor is door de deelnemende docenten bijvoorbeeld een beroepsprofiel voor ‘Opleidingsdocent op het CPI’ ontwikkeld, een actie-onderzoek binnen de eigen lespraktijk uitgevoerd, een cursus curriculumontwikkeling gevolgd en zijn door de docenten workshops voor collega docenten georganiseerd. De docenten zijn hierin begeleid door Dirk Wongsopawiro, Helianthe Wolfjager en Robby Morroy.

De training Orthopedagogiek richtte zich vooral op ‘het omgaan met verschillen’. Behalve dat door de trainers Kees van der Wolf en Tanja van Beukering aan docenten en leerkrachten een brede theoretische basis is aangeboden, kwamen ook praktische invullingen hiervan aan bod; zoals bijvoorbeeld handelingsgericht werken. Aangezien uit onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van eventueel ‘probleemgedrag’ van leerlingen omgevinggestuurd is, is de rol van de docent of leerkracht in oplossingen daarvan, niet te onderschatten.

In de training Classroommanagement lag de nadruk op wat een docent en leerkracht zou kunnen doen om het leerklimaat in zijn eigen klas te optimaliseren. De trainer Vandana Chander, liet de deelnemers zien, ervaren en uitproberen hoe het leerklimaat in de klas verbeterd kan worden. Hierbij was aandacht voor de inrichting van het lokaal, voor het kiezen van werkvormen, maar bijvoorbeeld ook voor het beïnvloeden van het energieniveau bij studenten en leerlingen, staat in een persbericht van het CPI.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May