Surinaamse kustwacht krijgt demonstratie van Fransen
12 Feb 2014, 00:05
foto
Luitenant-commandeur Nicolas Mousseau, kapitein van het Franse patrouilleschip 'La Gracieuse' (m) overhandigt certificaten aan leden van de Surinaamse kustwacht. (Foto: Edward Troon)


De Surinaamse kustwacht heeft maandag een uitvoerige demonstratie in brandbestrijding en het enteren van illegale vaartuigen op zee gehad van de Franse marine. De vier uren durende simulatie is uitgevoerd door de bemanning van het Franse patrouilleschip 'La Gracieuse', dat voor een bezoek van enkele dagen -in jargon een Port-Call genoemd- bij de SMS-pier voor anker heeft gelegen.

Luitenant-commandeur Nicolas Mousseau, kapitein van het 400 ton metende oorlogsschip, zegt aan De West en Starnieuws dat het onder zeelieden de gewoonte is om ervaringen uit te wisselen. “De Franse marine heeft door een eeuwenlange geschiedenis en veel oefenen met andere grote marines enorme ervaring opgedaan die zij graag deelt met de Surinaamse kustwacht.” De kapitein legt uit dat de Surinaamse kustwacht en de Franse marine in de toekomst door samen te werken de illegaliteit in elkaars respectievelijke kustwateren kunnen bestrijden, “en dat begint met het begrijpen van elkaars manier van werken”.

Kennis en ervaring belangrijk
Onder leiding van instructeur luitenant Francois Narolles heeft de bemanning van 'La Gracieuse' een brand in scene gezet. Aan de negen man sterke vertegenwoordiging van de Surinaamse kustwacht is tijdens de simulatie uitgelegd in welke volgorde en tijd de bemanning de brand bestrijdt. Tijdens de uitleg is steeds de nadruk gelegd op de te volgen procedures, de snelheid van handelen en de bescherming van de opvarenden. “We laten zien hoe wij het doen, zij kunnen hieruit leren en meenemen wat van toepassing is op hun schepen en in hun omstandigheden”, zegt Mousseau.

De kapitein benadrukt dat het oefenen van brandbestrijding bij de Franse marine dagelijks gebeurt, “want op zee ben je op jezelf aangewezen en dan moet iedereen zijn taken in het geheel kennen en blindelings uitvoeren. Dat kan alleen als je veel en regelmatig oefent”. De leden van de Surinaamse kustwacht volgen alles aandachtig en stellen veel vragen. Aan aan het eind van de brandbestrijdingsoefening krijgen zij, na een korte instructie, de gelegenheid om met de brandslangen van het schip te oefenen.

Tevreden met demonstraties
Het tweede deel van de demonstratie bestaat uit het aan boord gaan van een verdacht schip. Mousseau legt uit dat altijd wordt uitgegaan van een 'worst case scenario', omdat het niet bekend is of de bemanning van het verdachte schip zich al of niet gewapenderhand zal verzetten. “De kunst is om de tegenstander te imponeren met je macht, maar dat je het in het uiterste geval gebruikt. Blijf dus altijd beleefd en maak geen onverhoedse bewegingen die de verdachten kunnen doen schrikken en tot onoverzichtelijke situaties kunnen leiden”.

Zowel de kapitein en de instructeur kijken tevreden terug op de demonstraties en zij hopen dat de Surinaamse kustwacht de opgedane kennis kan toepassen. “Voor grote oude schepen heb je meer mensen nodig om ze veilig in de vaart te houden, maar in de kleine moderne schepen die jullie hebben is veel geautomatiseerd”, besluit Mousseau. Alle negen leden van de kustwacht hebben aan het einde van de dag een certificaat ontvangen en 'La Gracieuse' is inmiddels weer vertrokken naar Cayenne.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May