Nieuwe grondwet Nicaragua treedt in werking
12 Feb 2014, 05:00
foto
Nicaraguanen lopen langs een muurschildering van Daniel Ortega. (Foto: Reuters)


De wijzigingen in de grondwet van Nicaragua zijn in werking getreden. De herziene grondwet maakt de weg vrij voor president Daniel Ortega om in 2016 voor een derde opeenvolgende termijn te dingen naar de hoogste functie in het land.

Het goedgekeurde wetsvoorstel schrapt ook de minimaal vereiste stemmen voor de verkiezing en geeft de president de bevoegdheid decreten met wetskracht uit te vaardigen. De wijzigingen zijn vorige maand goedgekeurd. Ortega zegt dat de wijzigingen noodzakelijk zijn voor de stabiliteit van het verarmde Midden-Amerikaanse land. De oppositie ziet ze echter als een bedreiging van de democratie.

De verwachting was dat de veranderingen maandag zouden worden gepubliceerd, maar hackers hebben de officiële online publicatie aangevallen en de geprinte versie is ook niet voor dinsdag verschenen. Het Nicaraguaanse parlement heeft de wijzigingen eind januari goedgekeurd. Het wetsvoorstel schrapt de grenzen van het aantal termijnen dat een Nicaraguaanse president kan dienen.

Revolutie
Nicaragua is één van de armste landen in de regio. Zijn belangrijkste exportproduct wordt bedreigd door koffie roest, een schimmel die de aanplantingen in heel Midden-Amerika grote schade toebrengt.

De grondwetswijzigingen zijn met 64 stemmen tegen 25 goedgekeurd. De hervorming vervangt de vorige regel dat de winnende kandidaat ten minste 35% van de stemmen moet hebben om tot president verkozen te worden.
De 68-jarige Ortega is een voormalige linkse guerrilla die een succesvolle revolutie tegen de dictatuur van de familie Somoza heeft geleid. Somoza heeft vier decennia geregeerd over Nicaragua. De Cubaans-geïnspireerde Sandinisten grepen in 1979 naar de macht.

Ortega heeft de revolutionaire commissie geleid die over het land heeft geregeerd tot 1984. Nadien is hij gekozen tot president en heeft gediend van 1985 tot 1990. Op het gebied van gezondheid en onderwijs hebben de Sandinisten een enorme vooruitgang geboekt en gingen ze ertoe over eigendommen te herverdelen. Hun pro-Cubaanse oriëntatie alarmeerde de Verenigde Staten, die overging tot embargo en omverwerping van het gezag.

In de jaren 1990 verloor de partij de verkiezingen, maar Ortega kwam in 2007 - na een succesvolle verkiezingscampagne - weer aan de macht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May