China en Taiwan houden historische gesprekken
11 Feb 2014, 14:00
foto
De Taiwanese Wang Yu-chi begroet zijn Chinese ambtgenoot Zhang Zhijun. (Beeld: Al Jazeerah)


China en Taiwan hebben na 65 jaar hun eerste gesprekken op regeringsniveau gevoerd. Na een wrede burgeroorlog die aan miljoenen het leven heeft gekost, waren de twee landen niet samen bijeengekomen.

De gesprekken markeren symbolisch een historische beweging tussen de voormalige rivalen, meldt het persbureau AFP. Wang Yu-chi, die gaat over het Taiwanese China-beleid, is vandaag in Nanjing aangekomen voor een gesprek met zijn Chinese collega Zhang Zhijun. De Taiwanese functionaris legt een vierdaags bezoek aan China.

"Dat we vandaag hier kunnen zitten, formeel bij elkaar, formeel vergaderingen kunnen houden, de problemen van mensen die aan beide zijden van de zeestraat wonen samen kunnen verkennen, is een nieuw hoofdstuk in de wederzijdse betrekkingen. Het is een gedenkwaardige dag,” merkte Wang op in een eerste reactie. Hij hoopt dat Zhang Taiwan “in de nabije toekomst” kan bezoeken.

Economische voordelen vs integratie
Taiwan zal zich tijdens de besprekingen waarschijnlijk richten op het bereiken van praktische resultaten. Het veiligstellen van economische voordelen of veiligheidsgaranties zijn voor Taiwan belangrijk. China streeft op de lange termijn naar integratie van het eiland, zeggen analisten.

De vergadering van vandaag is het resultaat van jarenlange inspanningen om de betrekkingen te verbeteren. Maar de communistische autoriteiten in Beijing streven er nog steeds naar om alle delen van China te herenigen onder hun heerschappij. Ze zien Taiwan als een opstandige regio in afwachting van de hereniging met het vasteland.

"Voor ons is gewoon zitten om dezelfde tafel om problemen te bespreken, geen gemakkelijke zaak," zei Wang.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May