Tweede ‘A Ganar’ programma gestart
11 Feb 2014, 03:00
foto
Jongeren bij de start van het 'A Ganar' programma, maandag. (Foto: Raoul Lith)


Dit jaar zullen 330 jongeren getraind worden in de tweede ronde van het ‘A Ganar’ (om te winnen) programma in Suriname. In de eerste ronde vorig jaar hebben 191 jongeren door middel van een sportieve methode een training gevolgd in sociale vaardigheden. Ze hebben een vakgerichte opleiding gevolgd om zo werk te vinden of met een eigen onderneming te beginnen.

De doelgroep van ‘A Ganar’ is at-risk (risico) jongeren tussen 16 en 24 jaar, die geen werk hebben. Carol Nijbroek, Country Coördinator van het programma zegt dat ook dit jaar de jongeren enkele vaardigheden aangeleerd zullen worden. “Het programma legt de nadruk op communiceren, respect, teamwerk, discipline, persoonlijke groei en focus op resultaten.”

Productieve betrokkenheid
“Een van de dingen die binnen het A Ganar project aan de orde komt, is dat via sport er waarde en normen bijgebracht worden aan de jongeren. De Verenigde Naties propageert sport voor ontwikkeling. En dat betekent dat sport bewust gekozen wordt om verandering te brengen in mensen”, zegt Michael Watson, directeur van Jeugdzaken.
“Deze lancering is een stap voorwaarts van de Verenigde Staten, Suriname en andere Caricom-landen. Het is een weg naar productieve betrokkenheid binnen de gemeenschap en een manier om werkloosheid onder de jongeren en de betrokkenheid bij criminele activiteiten te voorkomen”, zegt Jay Anania, de Amerikaanse ambassadeur.

De vaktraining is afhankelijk van de organisatie waar de jongeren zich hebben aangemeld. Er worden trainingen verzorgd in administratie (jongeren kunnen dan werken op een secretariaat of bij de administratie), horeca (serveren en kooktechnieken), lassen, houtbewerking of landbouw.
De komende zeven tot negen maanden zullen de jongeren begeleid worden door Mati Fu Tego, Cure Alternatief, Women’s Business Group, Stichting Tana, Stichting Rumas en de Pater Alhbrinck Stichting.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May