Suriname moet beslissen over schrappen doodstraf
10 Feb 2014, 16:00
foto


Suriname moet vóór 10 oktober besluiten als hij de doodstraf schrapt uit zijn Wetboek van Strafrecht. Het land moet in het laatste kwartaal van dit jaar zijn stem over de doodstraf uitbrengen op de volgende VN- algemene vergadering.

In 2012 hebben 111 landen tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gestemd voor een wereldwijde moratorium op de doodstraf. Suriname heeft zich toen van stemming onthouden. Een parlementaire delegatie heeft vorig jaar in oktober in Genève, Zwitserland tijdens de conferentie voor de afschaffing van de doodstraf verklaard dat Suriname de doodstraf voor 10 oktober 2014 uit zijn Wetboek van Strafrecht zal verwijderen.

Suriname heeft sinds 1927 de doodstraf niet meer toegepast. Deze straf staat echter nog steeds in het Wetboek van Strafrecht. Het ontwerp van de aangepaste Wetboek van Strafrecht, waarin de doodstraf wordt uitgesloten, ligt bij de Staatsraad. Na goedkeuring van de raad, moet De Nationale Assemblee zich buigen over dit document.

Overhalen autoriteiten
Om de Surinaamse regering over te halen de afschaffing van de doodstraf goed te keuren, praten voormalig president van Zwitserland, Ruth Dreifuss en het Britse parlementslid Greg Mulholland deze week met de Surinaamse autoriteiten. Dreifuss zit in de Internationale Commissie tegen de doodstraf.

De meerderheid van de landen accepteren dat de doodstraf veel kwaad doet en niet effectief is bij het afschrikken van gewelddadige criminaliteit. Landen die de doodstraf hebben afgeschaft, hebben vaak een lager aantal moorden dan die waar de straf nog voorkomt. Volgens een enquête, uitgevoerd in Suriname, is een meerderheid van 64,3 % van de respondenten voorstander van de afschaffing van de doodstraf.

Tijdens hun bezoek zullen Deifuss en Mulholland de regering aanmoedigen, een positief advies uit te brengen op het aangepaste document. Ook zullen zij de Surinaamse autoriteiten zo ver proberen te krijgen dat zij later dit jaar stemmen voor de VN-resolutie voor een wereldwijd moratorium van de doodstraf.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May