Maat vol voor bewoners plantage Nieuw-Amsterdam
10 Feb 2014, 14:00
foto
Bewoners van plantage Nieuw Amsterdam hebben zaterdag de weg nabij Tamansari voor een korte tijd gebarricadeerd. (Foto: ASP)


Een week tijd krijgt minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond-en Bosbeheer (RGB) van de bewoners van plantage Nieuw Amsterdam. De bewindsman moet binnen een week ervoor zorgen dat de 40 gezinnen die op de plantage wonen hun grondbeschikkingen krijgen. Voor de bewoners van de plantage is de maat nu vol.

De plantage is verkocht en de particuliere eigenaar heeft de gezinnen opgedragen het gebied te ontruimen. Om hun eis kracht bij te zetten hebben enkele bewoners zaterdag barricades opgeworpen op de weg ter hoogte van het nierdialyse centrum Diapura in Tamansari. Het grof vuil, zinkplaten en autobanden heeft het verkeer enige tijd gestremd. De politie die snel ter plekke was, heeft de boze bewoners opgedragen de weg vrij te maken.

“We gaan niet weg van hier, al moeten we doodgaan,” klonk het in koor. De politie heeft zelf de barricades verwijderd. ''Wij geven de minister precies een week. Daarna kan niemand ons meer tegenhouden. Al moeten we doodgaan'', zei Mildred Nelstein die de groep aanvoert. Joelend ondersteunden de andere protesterenden haar uitlatingen.

De bewoners zeggen dat ze al tientallen jaren op de plantage wonen en ook aanvragen hebben ingediend. Het kan er bij hen niet in dat het gebied wel in korte tijd kan worden verkocht, maar dat hun aanvragen nog steeds niet zijn behandeld. Minister Relyveld die tijdens het opstandje is gebeld, heeft beloofd zo snel als mogelijk voor een oplossing te zorgen. Parlementariër Jenny Warsodikromo (NDP/MC) die zich bij de bewoners had gevoegd, heeft de bewindsman aangeraden snel met een oplossing te komen. Zij zegt dat ze al eerder de aandacht voor deze kwestie heeft gevraagd in het parlement, echter is er niets aan gedaan.

''Minister wij komen terug, wij komen terug als u niet met een oplossing komt en dat binnen een week. Dit pikken wij niet meer minister'', schreeuwden de boze bewoners, terwijl zij de barricades op de bermen plaatsten.

ASP
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May