Bee: Commissie Ordening Goudsector heeft langste tijd gehad
10 Feb 2014, 05:00
foto
Assembleelid Marinus Bee


“De commissie Ordening Goudsector, die drie jaren terug door president Desi Bouterse werd ingesteld, heeft haar langste tijd gehad. Het is een totale flop waarin de Staat elk jaar steeds weer miljoenen stopt”. Dit zegt (coalitie) parlementariër Marinus Bee (A Combinatie/ABOP). Volgens hem is het de hoogste tijd dat de president deze commissie ontbindt.

Zoals de opzet in het begin was vond Bee die goed. Naderhand bleek volgens hem dat de ordening haar doel heeft gemist. "De illegale porknokkers zouden een legale status krijgen en ook terrein om te werken. De Staat zou meer aan belasting innen uit deze kleinschalige goudsector. Niets hiervan is bereikt, het rendement evenaart de nul, terwijl we elk jaar zien dat er miljoenen worden opgebracht op de begroting van Natuurlijke Hulpbronnen voor de ordening. Ik ben bereid de discussie aan te gaan met wie dan ook over de output. Een van de belangrijkste reden voor het falen van de ordening in de goudsector is ook dat het vertrouwen tussen het veld en de commissie totaal is geschaad”, zegt Bee. Dit komt vooral omdat persoonlijke belangen een grote rol zijn gaan spelen meent de parlementariër. “Ik heb contact met het veld en we weten allemaal wat speelt, maar we doen alsof onze neus bloed. De situatie is niet beter geworden op de goudvelden”.

“Er zal een evaluatie met het totale veld moeten komen en dan kijken we hoe we verder gaan. Maar zoals het nu gaat is het een totale mislukking. Voor het veld is het volgens hem moeilijk te werken met een commissie die niet wordt vertrouwd”. Bee stelt dat de president de sector echt wilt ordenen. Ongeveer 30.000 mensen verdienen hun brood in deze sector. "Als we serieus willen zijn met de ordening, zal het veld ook gehoord en beter geaccommodeerd moeten worden. Nog steeds kijken de jongens uit deze sector uit naar concessies om te werken. Met deze commissie is de situatie van ordening nog verre weg van wat het moet zijn", meent Bee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May