Met gewone meerderheid artikel 7 Kiesregeling wijzigen
07 Feb 2014, 19:00
foto


Of de wijziging van artikel 7 van de Kiesregeling, al dat al dan niet met een gewone meerderheid dan wel met een 2/3 meerderheid moet geschieden, wil ik ten overvloede verwijzen naar artikel 83 van de grondwet de leden 2 en 3.
2. Alle besluiten van De Nationale Assemblee worden genomen met gewone meerderheid van het aantal uitgebrachte stemmen, met uitzondering van het bepaalde in lid 3 van dit artikel en in de artikelen 60, 71 lid 2 en 84 lid 4.
3. Een meerderheid van tenminste 2/3 deel van het grondwettelijk aantal leden van De Nationale Assemblee is vereist voor het nemen van een besluit inzake:
a. het wijzigen van de Grondwet;
b. het wijzigen van de Kiesregeling, voor zover het de in artikel 60 aangegeven onderwerpen betreft;
c. het kiezen van de President;
d. het kiezen van de Vice-President;
e. het houden van een Verenigde Volksvergadering, behoudens het bepaalde in artikel 18l lid 2;
f. het houden van een volksraadpleging.

Lid 3 b geeft aan de onderwerpen, die limitatief zijn opgesomd, in artikel 80 waarvoor een 2/3 meerderheid vereist is voor het nemen van een besluit.

Conclusie

Artikel 7 van de Kiesregeling heeft geen betrekking met deze onderwerpen en kan dus bij gewone meerderheid worden gewijzigd.
Als men slechts artikel 60 leest ontstaat allicht de indruk dat een 2/3 meerderheid nodig is voor wijziging van alle artikelen.
Het artikel luidt:
Alles wat verder het kiesrecht betreft, de instelling van een Onafhankelijk Kiesbureau en zijn bevoegdheden, de indeling van Suriname in kiesdistricten, de verdeling van de zetels van De Nationale Assemblee per kiesdistrict en de methoden, volgens welke de regeling van de zeteltoewijzing plaatsvindt, worden geregeld bij wet. Deze wet dient met 2/3 meerderheid te worden aangenomen
Het gaat hier om het aannemen van de gehele wet, hetgeen eerder reeds is geschied.

Raymond Landburg
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May