Integraal plan kan problemen Luchtvaartdienst oplossen
06 Feb 2014, 18:00
foto


De problemen die zich voordoen op bijna alle afdelingen van de Luchtvaartdienst kunnen alleen met een integraal Plan van Aanpak worden opgelost. Dit plan moet onder meer het tekort aan gekwalificeerd kader opheffen. De Suriname Air Traffic Controllers Association (Satca) heeft een raamwerk voor een dergelijk plan opgesteld en aan de beleidsmakers van het kabinet van de president en de vicepresident, de voorzitter van DNA, de minister van TCT en het waarnemend hoofd van de Luchtvaartdienst aangeboden.

Het plan gaat uit van de standaarden en aanbevelingen van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO). Clyde Sabajo, de nieuwe voorzitter van de Satca zegt dat het tekort aan luchtverkeersleiders nijpend is.

Verkeerde aanpak
Een opleiding van acht Area Controllers tot Authorized instructors is volgens Sabajo door een verkeerde aanpak nog niet begonnen. De buitenlandse deskundigen die aangetrokken zouden worden om de opleiding te verzorgen zijn er nog steeds niet. “Omdat zaken verkeerd zijn aangepakt. Het was ook een korte termijn oplossing”, meent Sabajo.

Er zijn sinds februari vier gepensioneerde luchtverkeersleiders gecontracteerd om de onderbezette afdelingen te bezetten. De Area Controllers zouden hierdoor de trainingen kunnen volgen. Dit heeft zijn doel gemist en is een verspilling van middelen geweest. “Er is nu grotere ontevredenheid en meer demotivatie onder de luchtverkeersleiders ontstaan.”

Radar-installatie
Sabajo zegt namens de Satca dat de staat inkomsten mist doordat de Radar-installatie (kosten: ca.11miljoen US dollar), die sinds het 1ste kwartaal van 2011 is vrijgegeven, nog steeds niet ingezet kan worden voor gebruik door de operationele diensten. De Radar-training is nog door niemand gevolgd en geen enkele functionaris bezit het Radar-brevet, of de bevoegdheid met de installatie te werken.

Het verschaffen van Radar Control Service zou de inkomsten in valuta verhogen van 250 US dollar naar 500 US dollar per vliegbeweging en resulteren in veiliger en efficiënter managen van het vliegverkeer, meent de Satca.

Het nieuw bestuur van de Satca bestaande uit Sabajo, S.Rambali, I.Jagdew, R.S.Sewkaransingh, S.Tay, M.Asruf en R.Sewkaransingh, zit sinds december aan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May