Verpleegkundigen willen een eigen verenigingshuis
02 Feb 2014, 05:00
foto
Liefda Somo, president van de VVS. (Beeld: René Gompers)


De grootste wens van de Vereniging van Verpleegkundigen in Suriname (VVS) is het opzetten van een eigen verenigingshuis. Dit deelde Liefda Somo, president van de VVS, mee op de veertigste verjaardag van de organisatie. "We beschikken al over een stuk grond maar er staat na veertig jaar nog geen gebouw. Een eigen ontmoetingsplek zal de basis vormen voor de eigen identiteit." Het eigen onderkomen is één van de uitdagingen waar de VVS de komende tijd voor staat.

Wereldwijd maakt de verplegingssector veranderingen mee. Deze zijn gericht op professionalisering van de verpleegkunde. "Professionalisering is nodig om de kwaliteit en continuïteit van het beroep te garanderen", gaf Somo aan. "Het stelt de werkers in staat om aan te sluiten op de ontwikkelingen in eigen land en daarbuiten."
VVS gaat zich sterker maken voor het professionaliseren van het beroep in Suriname. Een van de eerste stappen is een vernieuwingsslag op administratief gebied. Somo riep de verpleegkundigen op om the lady with the lamp Florence Nightingale, in gedachten te houden op het traject naar professionalisering. "Haar initiatief is uitgegroeid tot een beroep maar heeft als wortel liefde en medemenselijkheid."

Eerbetoon
De plannen van de huidige regering zoals het opzetten van nieuwe ziekenhuizen en de invoering van het nationaal zorgstelsel stellen de vereniging voor grotere uitdagingen. "Maar dit zijn ontwikkelingen waar de VVS een bijdrage aan moet, wil en zal leveren", merkt Somo op. "We zijn er voor de medemens. De verpleegkundigen zijn bereid en in staat 1 maal 24 uur bij het bed te staan van de mens in nood."

Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan zijn de zes oud-presidenten van de VVS in de bloemen gezet. Vier oud-presidenten zijn ter plekke eer betoond met een award. Een van de personen ontvangt haar award op een later datum en eentje postuum. De prijs is een 'kleine' erkenning voor de bijzondere bijdrage aan de verpleegkunde in Suriname. De bijdragen varieerden van het opzetten van het Moeder en Kind Centrum van 's Lands hospitaal, het opstarten van de verloskundige opleiding in Suriname tot het vertegenwoordigen van Suriname in de regio. "We hebben veel bereikt in veertig jaren maar we zijn er nog lang niet" zegt Somo. "Er is nog veel te doen waaronder het bouwen van een eigen huis."

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May