Saamhorigheid centraal bij viering Chinees Nieuwjaar
31 Jan 2014, 16:40
foto
De assembleevoorzitter wordt volgens de Chinese traditie verwelkomd door leeuwen. (Beeld: René Gompers)


De brandweerwagen vertrekt. Deze hoeft niet meer 'stand-by' te zijn. Het afschieten van de pagara is geschrapt. De regen weigert mee te werken aan het uitvoeren van die traditie. Traditioneel vindt na de toespraken het afschieten van de pagara plaats waarna er samen gegeten wordt. Maar dat drukt de pret niet op het nieuwjaarsfeest bij Kong Ngie Tong Sang. Met een stevige 'eerste maaltijd' wordt het Jaar van het Paard ingeluid.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons ervaart het samenzijn als het zoveelste bewijs van saamhorigheid tussen de verschillende volkeren. "We zijn van verschillende windstreken gekomen en zijn erin geslaagd samen te werken en samen te leven. Laten we dit voortzetten", was de boodschap van Simons.
Traditiegetrouw is het de president die de Chinese gemeenschap toespreekt. President Desi Bouterse vertoeft nog op Cuba en waarnemend president Robert Ameerali kan wegens ziekte de honneurs niet waarnemen. Diverse ministers en First Lady Ingrid Bouterse-Waldring waren wel aanwezig, maar Simons voerde het woord. Zij is de Chinese gemeenschap dankbaar alsook de Volksrepubliek China "die zoveel steun biedt aan het land waar niet alleen Chinezen wonen."

Chee Yuk Kee, voorzitter van Kong Ngie Tong Sang, is de president erkentelijk voor de vrije dag en de steun in het algemeen. "De vereniging houdt zich niet alleen bezig met zaken van de Chinezen maar we helpen ook het land vooruit brengen", benadrukte Yuk Kee. "De Chinees heeft zich opgewerkt van winkelier tot de hogere posities gedreven door de wil om Suriname vooruit te brengen." Diverse verenigingen vieren apart het Chinees Nieuwjaar. De verwachting is dat het Jaar van het Paard dynamisch zal zijn en veel zaken die zijn blijven liggen, nu aangepakt zullen worden.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May