Motorcrossen wordt tot nationale sport verheven
27 Jan 2014, 01:00
foto
De bikers op de baan te Rijsdijk. (Beeld: René Gompers)


In het district Para wordt op 9 februari de eerste Nationale Motorcross Race gehouden. Voor de organisator van het evenement, Suriname Motorcross Federation (SMF), is dit de eerste stap op weg naar internationale erkenning van Surinaamse motorcrossing. "Uiteindelijk willen wij onze kampioenen afvaardigen naar regionale en Amerikaanse wedstrijden", zegt Joël Slagtand van de SMF aan Starnieuws. "Wij streven ernaar om deel te worden van de American Motorcross Association (AMA). De rijders uit de Verenigde Staten gelden als de beste ter wereld. Daar is de industrie ook het verst gevorderd."


In aanloop naar de grote dag zijn in het weekend 'basic' en masterclasses' verzorgd aan de leden van SMF. De 'bikers' zijn getraind door drie 'professionals' uit Amerika. Instructeur Ben Wyatt en de heel jonge AMA rijders Desmond Spears en Trevor Stuart, hebben in twee dagen de Surinaamse 'bikers' wat vaardigheden bijgebracht. Houding, controle, navigatie, snelheid, veiligheid, rij- en schakeltechnieken zijn enkele van de kneepjes die de rijders zijn bijgeleerd. De opgedane kennis werd onmiddellijk in de praktijk uitgevoerd. De obstakels op de baan werden met minder moeite overkomen, de bochten sneller genomen en heuvels vloeiender beklommen. Voor enkelen duurde het wat langer om de technieken onder te knie te krijgen terwijl anderen het 'vliegen' over de heuvels al na één keer oefenen waagden.

Internationale standaarden
De SMF telt minder dan honderd leden. Het oudste lid is vijftig en het jongste twaalf jaar. "We schenken extra aandacht aan de jeugd", deelt Slagtand mee. "In Amerika is motorcrossing een gezinssport. Hele families gaan mee naar de banen. Wij streven dat ook na. Ook moet het helpen om de jongens van de straat te houden." De jongelingen doen niet onder voor hun oudere collega's. Op de baan lieten zij staaltjes zien van hun kunnen op de 'quad' en de 'dirtbike'.

De trainingen zijn verzorgd op de Mozart Training Center Track (MTC) te Rijsdijk. Hier zullen ook de races plaatsvinden. De baan is naar internationale standaarden aangelegd. Ze is 1700 meter lang, bevat het juiste aantal obstakels, scherpe- en flauwe bochten, en enkele heuvels deelt Slagtand mee. "Er zijn delen die heel wat kunde vereisen om veilig doorheen te kunnen navigeren. Er kunnen verschillende niveaus van competitie gedaan worden. We zijn in staat om met deze baan regionale wedstrijden te organiseren. Niet alleen voor de dirtbikes maar ook voor de quads, de vierwielige motoren." Voorafgaand aan de races vindt op 9 februari de grand opening van de MTC track plaats. Speciaal voor deze gelegenheid zullen Spears en Stuart het publiek trakteren op een show. "Zo heb je nog nooit een motorfiets door de lucht zien vliegen", stelt Slagtand.

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May