Havenbeheer worstelt met drie gronddisputen
25 Jan 2014, 11:00
foto
Andreas Talea, directeur NV Havenbeheer


De NV Havenbeheer worstelt nog steeds met grondproblemen. Dit maakt directeur Andreas Talea duidelijk. "U begrijpt dat wij als haven grond nodig hebben om te kunnen beantwoorden aan de druk die er is vanwege de groei die zich manifesteert op de haven", zegt Talea. Het gaat om drie gronddisputen waarmee de haven worstelt. Het bedrijf lijdt enorm veel schade. Al deze zaken liggen op het bord van de rechter. De vraag naar meer grond heeft te maken met de groei die de havens doormaken.


NV Havenbeheer heeft een onderzoek doen instellen naar alle zakelijke rechten op het terrein, deelt Talea mee. Met de politieke partij Pertjajah Luhur is er een slepend gronddispuut. Deze zaak is op 3 januari voorgegaan en is verschoven naar eind van het jaar. Het geschil met Coast Traders is de tweede zaak die ook bij de rechter is en eveneens uitgesteld is naar december 2014. Deze onderneming van Radjen Pahladsingh houdt zich bezig met onder andere dokwerkzaamheden en bouw van boten. Havenbeheer én deze onderneming claimen het stuk terrein.

Veel oponthoud
Wat nu zeer veel druk op ons zet is de kwestie Continental Shipping Agency (CSA), zegt de directeur van NV Havenbeheer. "Deze zaak brengt ons enorm veel schade toe, omdat er geen oplossing komt. Mede door dit dispuut ondervindt het lossen en laden van goederen veel oponthoud. Ook moet de haven mede door dit gronddispuut Terminal Fee ontberen. “CSA moet ons betalen voor het gebruikmaken van de kade. We kunnen dit gedeelte ook niet doorverhuren omdat het door CSA bezet wordt gehouden”, legt Talea uit. De kade arbitrage commissie doet de volgende maand uitspraak in deze zaak. Indien een dispuut zich zou voordoen zou deze commissie moeten zorgen voor een oplossing zoals vervat in een overeenkomst tussen beide partijen. De zaak is nu bij de rechter en gewacht wordt op een finaal rapport van de commissie om een uitspraak te kunnen doen in deze zaak.

“Het is zeer jammer dat NV Havenbeheer verwikkeld is in een aantal gronddisputen. Maar we kijken uit naar het moment wanneer al deze rechtszaken in het voordeel van NV Havenbeheer zullen worden beslist”, zegt Talea, die hoopvol is gestemd over de ontwikkelingen bij het parastatale bedrijf.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May