Certificering belangrijk voor houtindustrie
24 Jan 2014, 19:00
foto
Minister Steven Relyveld en directeur van Everwood Industries NV in Suriname, Yee Wen Fong. (Foto: Raoul Lith)


Everwood Industries N.V. is al drie jaar bezig in de houtindustrie in Suriname en is volgens bedrijfsvertegenwoordiger Max Man A Hing bezig het grootste houtbedrijf te worden in het land. Het bedrijf heeft zijn nieuwe kantoor aan de David Simonsstraat vandaag geopend. Everwood is sinds kort gecertificeerd en mag daardoor ook optimaal naar Europa, de Verenigde Staten en Canada exporteren.

Deze certificering houdt in dat er behalve een efficiëntere productie er rekening gehouden moet worden met milieuaspecten. De machines die gebruikt mogen worden, brengen ook minder schade aan het milieu toe. Certificering verplicht een bedrijf om zich aan standaarden en de regelgeving van een land te houden, legt Rudi van Kanten, Program Director van Tropenbos International uit. Everwood exporteert hout dat al is verwerkt tot eindproduct (moldings). Volgens Van Kanten komt Suriname er hierdoor veel beter vanaf omdat je waarde en werkgelegenheid eraan toevoegt.

Man A Hing vertelt dat er ook minder prettige punten bij de export van hout zijn waaronder allerlei handelingen die gepleegd moeten worden voor export en de hoge kosten die gepaard gaan met het verschepen van de containers met hout.

Ondersteuning overheid
De overheid ondersteunt de houtsector om tot grotere productie te komen, zegt minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer (RGB). "Het is geenszins de bedoeling van de overheid om de houtsector kapot te maken.

Als we de sector willen behouden en tot grotere hoogten willen brengen, zal gewerkt moeten worden aan de regelgeving." Relyveld geeft aan dat het bedrijf heeft bewezen dat zij hebben kunnen voldoen aan de export volume alsook het voorzien van de lokale markt van kwalitatief hout. "Dat stemt ons goed. Ik denk dat het een stimulans moet zijn voor overige bedrijven in de houtsector." De overheid creëert volgens Relyveld mogelijkheden voor bedrijven om te investeren, zodat ze zelfstandig kunnen produceren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May