Indiaas Palmolie bedrijf wacht nog steeds op beschikking
23 Jan 2014, 06:00
foto


Het Indiase Palmoliebedrijf Foods Fats & Fertilizers Ltd (3F group) wacht sinds eind vorig jaar op een beschikking voor de toegewezen grond in West Suriname. Volgens de Surinaamse ambassadeur Aashna Kanhai in India, is de beschikking voor de 40.000 hectare rond Apoera in een ver gevorderd stadium. “Het duurt voor beide partijen al te lang en vermoedelijk komt het nog dit kwartaal rond.”

Kanhai zegt aan Starnieuws dat de gemeenschap te Apoera niet hoeft te vrezen voor roofzuchtige houtkap door 3F group. “Deze onderneming is totaal niet gefocust op houtkap, maar op de grond voor het agrarische project. Dit hebben de toppers van het bedrijf ook concreet gezegd tijdens de onderhandelingen”, zegt de ambassadeur. De regering kan kiezen om de kaalkap en schoonmaak van het areaal op zich te nemen en dan is het hout van de overheid, “de verrekening van de schoonmaakkosten van het areaal zijn natuurlijk wel van belang”.
De diplomaat zegt in 2012 een bezoek te hebben gebracht aan het bedrijf in Hydrabad. Na de ondertekening van de memory of understanding (mou) in oktober 2012, is het Indiase bedrijf gelijk begonnen met de kweek van jonge palmolieplantjes in India.

Een testcase
Indiaas ambassadeur Subashini Murugesan in Suriname zegt in een apart gesprek dat 3F group tevreden is met de aangewezen grond in West Suriname. “Het wachten is nu op alle papierwerk, waarna partijen kunnen overgaan tot het tekenen van het addendum op de 2012-mou.” Vervolgens zal het document voor goedkeuring naar De Nationale Assemblee worden gestuurd. Volgens Murugesan onderhandelen beide partijen verder over de aanleg van een wegverbinding. “Ik heb niet begrepen dat de ondernemers dit als eis hebben gesteld”, zegt Kanhai. Zij voegt eraan toe dat Suriname heeft gewezen op de bestaande goede waterwegverbinding tussen Apoera en Nickerie. “Dit lijkt relevanter in de beginfase van het project. Wij kunnen in een later stadium kijken naar een gezamenlijke aanleg van goede verbinding over land”, vindt Kanhai.

Murugesan zegt dat de onderhandelingen met 3F group door Indiase investeerders met argusogen worden gevolgd en zij kijken hoe snel en op welke manier dit bedrijf in Suriname wordt geaccommodeerd. “Het is een pilotproject en als 3F succesvol is, geloof me, er zullen dan veel meer Indiase bedrijven naar Suriname komen. Onze economie is groeiende en Indiase investeerders zijn wijdverspreid over de wereld”, betoogt de diplomaat. Zij verwijst naar de constructie van de nieuwe raffinaderij van Staatsolie, waar binnenkort honderd Indiase technici te werk worden gesteld voor een contractor. “Wij zijn goed als het om mankracht gaat. Jaarlijks studeren duizenden hoogopgeleide Indiërs af en als je eenmaal de deur opent, zullen er meer Indiërs komen”, besluit Murugesan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May