Privatisering bacovenbedrijven voor ruim US$ 30 miljoen rond
23 Jan 2014, 00:00
foto


Univeg, een Belgisch bedrijf dat wereldwijd leverancier is van verse producten, zal de bacovenbedrijven Jarikaba en Nickerie voor negentig procent overnemen. Tien procent blijft in handen van de Staat. Jarenlang is de overheid bezig de Stichting Behoud Banensector Suriname (SBBS) te privatiseren. De koop is zo goed als rond. Starnieuws verneemt dat het gaat om een bedrag van ruim US$ 30 miljoen.

Minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) om informatie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat een evaluatiecommissie nog bezig is met deze kwestie. Hij wil in dit stadium geen inhoudelijke informatie geven.
Een topdelegatie van Univeg is bezig met de inventarisatie, omdat na de overdracht er betaald moet worden hiervoor. Het bedrag van US$ 30 miljoen dat genoemd wordt, is exclusief inventaris, dat ook enkele miljoenen waard is. Het bacovenbedrijf zal naar alle waarschijnlijkheid doorgaan onder de naam Food and Agricultural Industries (FAI).

Schone lei
Volgens Michael Sallons, voorzitter van de vakbond te Jarikaba en vakbondsleider Dayanand Dwarka in Nickerie, zal de positie van de werknemers gehandhaafd blijven. “Voor zover wij de privatisering hebben kunnen volgen is afgesproken dat de huidige positie, gemaakte afspraken en arbeidsplaatsen behouden blijven”, zegt Dwarka. Volgens hem hebben de beide vakorganisaties ingestemd en volledig meegewerkt met het privatiseringsproces om het bedrijf en de werknemers betere kansen te geven.

Het nieuwe bedrijf FAE zal een samensmelting zijn van alle bezittingen van Jarikaba en Nickerie. De overdracht is getild naar het niveau van de president.
Er wordt een nieuwe NV opgericht om met een schone lei te beginnen. Het terrein van SBBS behoort toe aan oud-Surland die nog een heleboel schuldeisers heeft.
Door met een nieuwe entiteit te komen, worden diverse zaken omzeild. Univeg is actief in de sectoren groenten & fruit, bloemen & planten, kant-en-klare salades en transport & logistiek. De UNIVEG-groep beschikt over vestigingen op alle continenten en levert wereldwijd aan klanten. Er werken ongeveer 5.700 mensen bij dit concern.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May