‘Colour your Life’ start met 42 deelnemers
22 Jan 2014, 23:00
foto
Het stichtingsbestuur en de deelnemers aan het project 'Colour your Life'. (Foto: Raoul Lith)


Het project ‘Colour your Life’ is vandaag gestart met 42 jongeren tussen 14 en 24 jaar. Binnen dit project krijgen drop-outs een tweede kans om een vakopleiding te volgen. Trainers van het ‘Suriname Hospitality and Tourism Training Centre’ (SHTTC) zullen hen in de komende zes maanden trainen.

Bedrijven in de horeca, waaronder Krasnapolsky en Best Western, hebben zich gecommitteerd aan het project. Het is de bedoeling dat er bij deze bedrijven stage wordt gelopen. De participanten konden kiezen uit de vakopleidingen keukenassistent, catering (voeding en drankenservice) en housekeeping (schoonmaak). “Het is een heel mooi project voor de jongeren. Het is een tweede kans, misschien zelfs de laatste,” zegt Rabin Boeddha, voorzitter van het SHTTC. Hij heeft de jongeren opgeroepen goed gebruik te maken van de gelegenheid die hen is geboden.

De 17-jarige Santino Landveld heeft zich ook opgegeven voor deelname. Hij zegt dat hij door zijn situatie thuis, de school vroegtijdig moest verlaten. “Als ik niet in aanmerking was gekomen voor die training zou ik naar het binnenland gaan om te werken. Ik ga niet opgeven en zeker afronden,” zegt hij. Ook Shaista Darius en Samani Leter doen de komende zes maanden mee aan de trainingen. Zij hebben zich opgegeven voor de vakopleiding catering. “Ik kook vaker thuis. En soms ben je aan het experimenteren en het wordt een succes. Maar ik ben nieuwsgierig naar de regels die gelden,” vertelt Leter.

“Hier is een school, dus zijn er ook regels. We verwachten dat u discipline heeft. Als je je niet aan de regels houdt, word je uit de klas gezet,” merkt Boeddha op. Het gaat om een goede instelling hebben en het vormen van de jongeren. In een na-traject van drie maanden, maar ook gedurende het project zullen zij sociale vaardigheidslessen krijgen en begeleid worden in sollicitatievaardigheden en werkattitude.

De stichting Communicatie, Cultuur en Ontwikkeling (Cocon) voert het project uit. Zij heeft gedurende een week een wervingscampagne gehouden waaruit de 42 vroege schoolverlaters zijn geselecteerd. De campagne is gevoerd in de buurten Wintiwai, Latour, Pont, Ramgoelam en Efraim.

Het project ‘Colour your Life!’ kost US$ 53.000 en wordt gefinancierd door USAID via het programma ‘Kari Yu’ van het Pan Amerikaanse ontwikkelingsfonds (PADF) in Suriname. Carlo Arze, directeur van het PADF, is blij met het project. “31 organisaties hebben projecten ingediend ter goedkeuring voor jeugdontwikkeling. En dit project is één hiervan.” Hij merkt op dat de jongeren zelf verantwoordelijk zijn voor het succesvol afronden van het project.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May