President CBvS: Lage inflatie zorgt voor rust in land
22 Jan 2014, 04:00
foto
Gillmore Hoefdraad, president van de CBvS. (Foto: Raoul Lith)


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is verheugd dat het algemene prijspeil slechts met 0.6 procent is gestegen in december 2013, in vergelijking met december 2012. Als uitgegaan wordt van het gemiddelde prijspeil, is de stijging 1.9 procent in 2013 ten opzichte van 2012. "Dit is goed nieuws en gegeven de omstandigheden is het de wens van de CBvS de inflatie onder de 5 procent te houden. Dat zal ook het streven zijn in 2014", zegt bankpresident Gillmore Hoefdraad om commentaar gevraagd aan Starnieuws.

"Een lage inflatie zorgt niet alleen voor rust in de samenleving maar ook voor behoud van het concurrentievermogen van het land", meent Hoefdraad. Hij merkt op dat de jaarinflatie van Suriname is op een van de laagste punten ooit in onze geschiedenis, volgens de laatste data gepubliceerd door het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). "We hebben een tijdelijke daling gehad in 1988 maar een jaar-eind inflatie van 0.6 procent is waarschijnlijk niet in Suriname bereikt sinds de begin jaren zeventig van de vorige eeuw", stelt Hoefdraad.

Analyse
De CBvS trekt de volgende conclusies:
1. In de december data worden voor de transportdiensten nog een behoorlijke prijsstijging genoteerd (4.5%), maar minder dan in november (11.8%). In principe de uitzondering in een lage inflatie sfeer.
2. Uit de data blijkt dat hoofdgroep voeding en niet alcoholische drank ook in 2013 de inflatie domineerde.
3. De lagere inflatie in 2013 (t.o.v. 2012) heeft gelegen aan de relatief kleinere prijsstijging in de hoofdgroep voeding en niet alcoholische drank (desinflatie), en de prijsdaling van brandstof (deflatie).

- De importinflatie lijkt beperkt te zijn gebleven. In 2013 wordt een lage groei genoteerd in de emerging landen en de ontwikkelde landen en een drop in prijzen van basis goederen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de internationale prijzen van belangrijke producten zoals suiker, meel, tarwe, mais, soya alsook brandstof gemiddeld zijn gedaald t.o.v. 2012.
- De lokale brandstofprijzen daalden in 2013 met gemiddeld 2% t.o.v. het vorige jaar.
-De appreciatie van de euro t.o.v. de US-dollar met gemiddeld ±3% in 2013 was beperkt.
- Prijzen van binnenlands geproduceerd voedsel zijn gemiddeld over het jaar genomen weinig gestegen, mede vanwege relatief gunstige weersomstandigheden (relatief weinig perioden van extreem regenval en droogte).

Uitgaven matigen
Hoewel Hoefdraad ingenomen is met de cijfers van het ABS, is hij niet in een hoerastemming. "Er is geen reden voor onbezorgdheid. Fiscale druk en sterke economische groei hebben de importen sterk doen groeien in 2013 en de prijzen van onze exporten zijn significant afgenomen. We hebben daardoor in 2013 een tekort in de betalingsbalans en de afname van de reserves. De CBvS blijft daarom oproepen dat de overheid haar uitgaven matigt om de druk op reserves en de weder opkomst van inflatie tegen te gaan."

De Centrale Bank moest haar monetair beleid in 2013 gaan verstrakken om de expansie van de binnenlandse vraag tegen te gaan, legt Hoefdraad uit. "Dit beleid zal onverkort worden voortgezet indien blijkt dat de stabiliteit van prijzen, inclusief de wisselkoers, en de acceptabele hoogte van de internationale reserves van het land in gevaar komen. Dit is, als de importinflatie zoals in 2013 beperkt blijft, de enige garantie voor een stabiele valuta markt en een lage inflatie", benadrukt de monetaire autoriteit. Er zijn volgens Hoefdraad enorme inspanningen gepleegd om de inflatie laag te houden. "Nu moeten we met ons allen de wisselkoers en inflatie stabiel houden. Immers, prijsstabiliteit is in het voordeel van ons allen", stelt de bankpresident.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May