Berenstein: Koopkrachtversterking is leidraad voor cao's
22 Jan 2014, 06:00
foto
Robby Berenstein, voorzitter van C-47.


Robby Berenstein, voorzitter van C-47, is blij dat de inflatie laag is gebleven dit jaar. Hij vindt wel dat het consumentenpakket moet worden bekeken. Er zitten 297 items in Surinames cpi-pakket. Er zijn mensen die stellen dat de prijzen veel hoger zijn, dan de inflatie aangeeft. "Maar wij hebben geen reden om te twijfelen aan de juistheid van de cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek", zegt de vakbondsleider aan Starnieuws. De vakbond van het ABS is aangesloten bij C-47.

Berenstein merkt op dat bij De Surinaamsche Bank in december een salarisverhoging is bedongen van 5% in de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao). "Daar hebben wij gewerkt met de december-december inflatie", deelt de vakbondsleider mee. De inflatie vergeleken met december 2012 en december 2013 is 0.6%. De jaarinflatie is volgens de voorlopige cijfers 1.9%. Bereinstein merkt op dat de salarisverhoging bij DSB voor de werknemers een koopkrachtversterking van 4.4% betekent.

"Bij ons gaat het niet om om een fikse salarisverhoging, maar versterking van de koopkracht. Er wordt gekeken naar het inflatiecijfer en de situatie van het bedrijf. Het is niet zo dat de vakbeweging koste wat het kost een hoog percentage wil hebben. Wij willen dat de werknemers daadwerkelijk vooruitgaan in hun inkomen. Daarom is het belangrijk dat de prijzen niet de lucht in gaan", merkt Berenstein op. "Wij willen wel goed kijken naar het pakket van het ABS."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May