President CBvS pleit voor investeringsvriendelijk klimaat
20 Jan 2014, 14:00
foto
De president van de CBvS, Gillmore Hoefdraad. (Foto: Raoul Lith)


"De absolute voorwaarde voor groei, zijn investeringen. Zonder investeringen komt de economie tot een absolute stilstand. In Suriname hebben we altijd aangegeven dat we open zijn voor business en we heten investeerders van harte welkom. Wat we jammer genoeg nooit hebben kunnen aanbieden is een investeringsvriendelijk, legaal en regelgevingsklimaat."

Dit zei de president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Gillmore Hoefdraad, bij de opening van het tweedaagse seminar 'Moderne wetgeving voor verbetering doing business- en investeringsklimaat' van de Competitiveness Unit Suriname. Hij onderschrijft het belang van moderne wetgeving voor verbetering van 'doing business- en investeringsklimaat in Suriname. Goede moderne wetgeving biedt zekerheid aan nationale en internationale investeerders en draagt bij aan het verbeteren van het investeringsklimaat.

Wetgeving verouderd
Hoefdraad haalde diverse voorbeelden aan waarbij hij aangaf dat de wetgeving verouderd is. Deze creëert meer obstakels voor investeerders. Hij benadrukte dat de wetgeving aangepast moet worden aan de tijd. Inefficiëntie in wetgeving leidt volgens hem ook tot bescherming van enge belangen van kleine groepen. Hij haalde onomwonden aan dat investeerders worden verwelkomd, "maar we hebben gefaald als natie om een transparant en investeerders vriendelijk juridisch kader daarvoor te creëren".

De Wereld Bank doing-business index is zeer kritisch in haar beoordeling naar Suriname toe. We zijn nummer 161 van de 189 landen. We zijn ook de 4de slechtste performer van het continent. We mogen deze data bestrijden, maar het geeft aan dat er veel te doen valt, zei de bankpresident. "We zijn allemaal trots om te weten dat we in de top inkomens landen zitten (gekwalificeerd als upper middle income), maar de vierde slechtste performer zijn om zaken te doen zegt wel wat", haalde hij aan.

Oplossing duidelijk
De oplossing tot het probleem is volgens Hoefdraad duidelijk, maar heel moeilijk uit te voeren. Het juridisch en regelgeving raamwerk moet gebracht worden naar de 21ste eeuw. De wetten moeten vereenvoudigd worden en gereduceerd naar het meest essentiële van bescherming van de rechten van de Staat en van het individu en hele duidelijke regels voor het beschermen van de investeerder en van de concurrentie.

Hoefdraad merkte op dat Suriname vergeleken wordt met andere landen. "Dit is niet een 'Surinaams probleem' of 'ons ding' we kunnen het niet in isolatie zien. We worden vergeleken met andere landen: ons doel moet zijn de internationale investeerder naar Suriname te halen, maar vergeet u het ook niet: we willen ook dat de Surinaamse investeerder in Suriname blijft. We moeten internationaal competitief zijn in het juridisch, toezichthoudend, en institutioneel raamwerk in de wereld van investeringen en business beslissingen", zei de monetaire autoriteit. Hij haalde aan dat het wiel niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden. Gekeken kan worden naar de beste succesgevallen en "hoe we die kunnen adapteren naar onze Surinaamse omstandigheid."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May