2014 wordt een nog beter jaar voor Suriname-China relatie
15 Jan 2014, 06:00
foto
Yuanqiang Shi, chargé d'affaires van de Chinese ambassade.


Het keizerrijk Japan is volgens de statistieken van het ministerie van Handel en Industrie (HI) Surinames grootste handelspartner op basis van importvolume, merendeels auto’s. De Volksrepubliek China bezet de vijfde plaats, voorafgegaan door Trinidad & Tobago, Verenigde Staten van Amerika en Nederland.

“Surinamers denken dat China bovenaan staat, gelet op de Chinese winkels”, zegt Yuanqiang Shi, chargé d'affaires van de Chinese ambassade, aan Starnieuws. Suriname importeert voornamelijk huishoudelijke artikelen, elektronica, machines en exporteert hout en visproducten naar de Volksrepubliek.
Shi erkent dat de handelsbalans tussen beide landen niet doorslaat naar de Surinaamse kant en vindt dat beide partners hierin verbetering kunnen brengen. Behalve hout en vis heeft Suriname ook veel mineralen zoals aardolie en goud. Volgens de informatie van HI is enkele jaren geleden voor het laatst een kleine hoeveelheid goud naar China geëxporteerd. Tegenwoordig gaat het goud naar andere landen en het grootste deel naar de Unie van Arabische Emiraten het wereldcentrum voor dit edelmetaal.

Hoogtepunt
De diplomaat wil heel graag dat de export van Suriname naar zijn land toeneemt en zegt dat “de ambassade Chinese investeerders nog enthousiaster zal maken voor Surinaamse producten en wij zullen dit jaar met een delegatie van zakenmensen uit verschillende ondernemingen deelnemen aan de Made in Suriname beurs van de Kamer van Koophandel en Fabrieken”.
De Chinese zaakgelastigde is enthousiast over de goede relaties met Suriname.

De presidenten van China en Suriname hebben in één maand tijd elkaar tweemaal ontmoet. Shi ziet dit als het hoogtepunt in de bilaterale relatie tussen beide staten en zegt dat “de twee topontmoetingen en het bezoek van president Bouterse aan China een enorme impuls aan de toekomstige betrekkingen hebben gegeven. De diplomaat legt verder uit dat op veel gebieden een goede samenwerking bestaat. In het afgelopen jaar zijn tien bussen en tweeduizend complete uniformen aan het Nationaal Leger geschonken en “jaarlijks wordt met het ministerie van Defensie ook over de militaire samenwerking, training en benodigd materiaal gesproken”.

Meer dan handel
Shi benadrukt dat het in de 38-jarige relatie met Suriname niet alleen om de handel gaat, al erkent hij dat ongeveer zeventien bedrijven uit de Volksrepubliek momenteel hier te lande opereren. Hij geeft aan dat op onderwijs, kunst en cultuur niveau al veel uitwisseling plaatsvindt en dat dit jaar ook de samenwerking in de sportsector vergroot zal worden. Ook de groeiende interesse van Surinamers om zijn land te bezoeken stemt hem tot tevredenheid. In 2013 zijn ruim tweeduizend visa verstrekt en dat is een stijging van 10% ten opzichte van het jaar ervoor.

De zaakgelastigde ziet de grootse viering van 160 jaar vestiging van Chinezen in Suriname als het tweede hoogtepunt van het afgelopen jaar. “Het heeft de belangrijke status van de Chinezen in Suriname aangetoond, hun ijver om in de lokale samenleving te integreren en een grote bijdrage te leveren in de ontwikkeling van dit land”, zegt de diplomaat. Hij belooft dat zijn ambassade nog meer zal doen om Surinamers informatie over de ontwikkeling van China, de Chinese cultuur en leefwijze te geven. Tegelijkertijd worden Chinese ondernemers door de ambassade aangemoedigd beter te communiceren en te integreren in de samenleving. Chinese ondernemingen steunen de Surinaamse gemeenschap met bijvoorbeeld schenkingen. “We zien nu al dat de lokale Chinese ondernemingen steeds meer bijdragen aan de gemeenschap, anderen zullen het voorbeeld volgen en dan hebben we een win-winsituatie”, besluit Shi.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May