Kerkgangers smeken God hulp voor Kersten-gebouw
11 Jan 2014, 04:00
foto
Kerkgangers smeken de genade van de Allerhoogste af. (Beeld: René Gompers)


De leden van de Evangelische Broedergemeente in Suriname (EBGS) hebben op vrijdagavond een gebedsdienst gewijd aan de 'Kersten'-kwestie.
Vurig werd er in de 'Grote Stadskerk' geroepen tot God om het Kersten-gebouw in de boezem van de kerk terug te doen keren. Het zakenpand is zonder medeweten van het bestuur in oktober vorig jaar verkocht. De EBGS tast nog in het duister over de gang van zaken en over de koper.


Het gaat niet alleen maar om de emotionele en historische waarde, deelde Carl Breeveld mee. "Het gaat ook om een stukje cultuur. Kersten heeft langer dan tweehonderd jaar een positieve invloed gehad economisch, maatschappelijk en sociaal. Het pand is meer dan alleen de plaats van waar het zendingswerk begonnen is. Kersten heeft al die tijd ook het stadsgezicht helpen bepalen. Het is niet slechts een zaak van de EBG meer maar van het hele land", gaf Breeveld aan. Bij de dienst waren ook andere geloofsstromingen vertegenwoordigd. De verkoop van het warenhuis is door het Moravian Church Foundation gedaan. Dit is een werkarm van het Uniteitsbestuur, het overkoepelend orgaan voor alle EBG-gemeenten in de wereld. In november werd het Surinaamse bestuur per brief op de hoogte gesteld van de verkoop. Details werden ondanks correspondentie niet prijsgegeven.

Duidelijk signaal sturen
Clifford Marica, voorzitter van de 'Platform stuiting verkoop van Kersten', meldde dat de tijd is aangebroken om een duidelijk signaal te sturen naar het Moravian Church Foundation. Met een petitie zal de EBGS duidelijk maken aan het Uniteitsbestuur dat het gedrag van het Foundation niet langer gepikt wordt.
Het platform is een handtekeningenactie begonnen die tot 20 januari doorgaat. Ondertussen zijn er al meer dan achthonderd handtekeningen verzameld.

Met zang en gebed werd de genade van de Allerhoogste afgesmeekt. Gebeden is voor een ordelijke gang van zaken, het slagen van de handtekeningenactie, wijsheid en doorzettingsvermogen voor de leden van het 'Platform stuiting verkoop van Kersten' en om vergeving. "We onderkennen dat wij ook fouten hebben gemaakt", lichtte Breeveld toe. "We hebben zaken laten liggen, we hebben dingen 'for granted' genomen en daardoor dingen bewust en onbewust toegelaten. Daarom hebben wij ook gebeden voor herstel. Dat de gemeente eindelijk wakker wordt."

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May