'De behoefte aan accountants is veel groter dan aanbod'
09 Jan 2014, 00:00
foto


De vraag naar gecertificeerde accountants is vele malen groter dan het aanbod van 35. "Een financiële verslaggeving is randvoorwaarde voor verbetering van het economisch klimaat", zegt Cyril Soeri, bestuurslid van de Surinaamse Vereniging van Accountants (SUVA). Hij sprak woensdagavond de jaarrede uit op de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in Hotel Torarica.

Soeri legt uit dat het ondernemersklimaat aantrekkelijk moet worden gemaakt voor beleggers en investeerders. Op diverse gebieden is er capaciteitsversterking nodig. Hij pleit, mede op basis van een rapport van de Wereldbank, voor het versterken van 'de financiële architectuur' van het land en te helpen het risico van financiële crises en faillissementen, en de bijbehorende negatieve economische invloeden te verminderen.

Voordelen
Een sterk financieel regime heeft volgens SUVA veel voordelen. Soeri noemt onder andere:
- Meer directe buitenlandse investeringen door een vergroot vertrouwen in de financiële informatie en een betere vergelijkbaarheid van de financiële informatie. - Faciliteren van economische integratie op internationaal niveau, door verdere onderlinge aanpassing van nationale standaarden en codes van Suriname met die van zijn belangrijkste handelspartners.
- Verbetering van de toegang tot financiering voor kleine en middelgrote ondernemingen door banken en ‘venture capitalists’ met gestandaardiseerde, nuttige en betrouwbare informatie.
- Groter internationaal bancair vertrouwen vanwege het beter voldoen aan stringente Basel III vereisten

Om het economisch klimaat te verbeteren zijn er volgens SUVA randvoorwaarden nodig. Het wettelijk kader voor financiële verslaggeving, accounting & auditing dient te worden versterkt. Soeri merkt op dat bij de beoordeling van 25 jaarrekeningen significante verschillen bleken tussen de Surinaamse verslaggeving en de wenselijke vereisten van de International Financial Reporting Standards (IFRS).

Capaciteitsversterking
In Suriname overtreft de vraag naar gecertificeerde accountants ruimschoots het aanbod van accountants. Ook de SUVA heeft een indringende behoefte aan institutionele capaciteitsversterking, als toekomstige officiële, onafhankelijke vertegenwoordiger van de accountantsprofessie volgens Surinaams recht. Accountants worden in moeilijke ethische situaties geplaatst, doordat ze in praktijk de jaarrekening samenstellen, die zij eveneens aan een accountantscontrole onderwerpen.

Soeri noemt verschillende aanbevelingen die gedaan zijn door de Wereldbank. Het accountantsberoep moet worden gereguleerd. Er dient een onafhankelijk toezicht te komen op het accountantsberoep. Het verbeteren van de professionele beroepsonderwijs-mogelijkheden (waaronder financiering hiervan) en permanente educatiemogelijkheden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May