CBvS verwacht 4% economische groei voor 2014
07 Jan 2014, 00:00
foto
Bronnen: ABS (2008-2012); IMF: 2013-projectie (CBvS)


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) verwacht een economische groei van 4% voor 2014. Dit ondanks de tegenvallende goudprijzen. De groei voor het afgelopen jaar is volgens voorlopige cijfers 4.7%. De president van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad, zegt in een exclusief interview met Starnieuws dat de vooruitzichten voor dit jaar hoopgevend zijn. Hij stelt dat de verwachte groei realistisch is, gezien de activiteiten in de mijnbouw- en constructiesector. De Amerikaanse multinational Newmont zal investeringen plegen, die zorgen voor werkgelegenheid en economische groei.

De bankpresident en minister Andy Rusland van Financiën hebben maandag diepgaand gesproken over de financieel-monetaire situatie van het land. De beide monetaire autoriteiten hebben met elkaar van gedachten gewisseld over hoe de zaken er nu voor staan, wat verwacht mag worden en welke beleidsaanpassingen noodzakelijk zijn.

Uitdagingen
Hoefdraad merkt op dat 2014 heel wat uitdagingen met zich meebrengt. De goudprijs is met 26% teruggevallen afgelopen jaar. Het directe gevolg was de stijging van de rente in de Verenigde Staten van Amerika. Dit heeft gezorgd voor verminderde toegang tot de internationale kapitaalmarkten. De bankpresident legt uit dat naarmate de rente de lucht in gaat, investeerders hun toevlucht zullen zoeken in waardepapieren. Wanneer de VS-economie zich herstelt, zullen investeerders die hun toevlucht zochten in goud als waarborg tegen economische calamiteiten, zich hiervan ontdoen.

"De combinatie van een val van de goudprijzen, de stijging van de rentevoet in de ontwikkelde landen, en minder toegang tot de internationale kapitaalmarkt, zullen de uitdagingen zijn in 2014", stelt Hoefdraad. Ook nationaal zijn er zorgpunten waar goed op gelet moet worden. "Evenwichtige staatsfinanciën zijn in een kleine open economie een dwingende voorwaarde voor macro-economische stabiliteit. Dalende overheidsinkomsten moeten bij afwezigheid van buffers gepaard gaan met teruglopende uitgaven", benadrukt Hoefdraad.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May