Gajadien vuurt opnieuw vragen af over EBS
06 Jan 2014, 15:00
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien


Assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) heeft president Desi Bouterse vandaag opnieuw geschreven over investeringen die zijn gedaan bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Hij heeft een jaar geleden al schriftelijk vragen gesteld aan het staatshoofd, maar geen antwoord gekregen. Gajadien heeft informatie dat de splinternieuwe generatoren, onlangs uitgevallen zijn binnen een proefperiode van bijkans zeven dagen.

Het assembleelid merkt op dat de samenleving in het ongewisse is gelaten over de juiste informatie van de gevolgde procedure en de investeringen. Ondanks de investeringen wordt de samenleving vaak geconfronteerd met load shedding, black-outs en onderbreking van de elektriciteitsvoorziening in diverse woon-, winkel-, kantoor- en industriewijken. "Ondanks aankondigingen zijn nog steeds geen voorzieningen getroffen voor extra transmissielijnen vanuit de centrale aan de Saramaccastraat naar de verschillende onderstations voor een optimale benutting/distributie van de opgevoerde capaciteitsverhoging van de centrales", schrijft Gajadien. Hij wijst er op dat duidelijkheid en openheid in toezicht en verantwoording als hoekstenen van goed bestuur beschouwd mogen worden.

Wil duidelijkheid over vragen
Het assembleelid vraagt de president om hem zo omstandig mogelijk te informeren over de beweegredenen van de uitbreiding van de centrale aan de Sarramaccastraat, zoals gevraagd in het schrijven van 9 januari 2013 en in te gaan op dit schrijven gestelde en bijkomende vragen t.w. :

- Waarom is er geen openbare aanbesteding gehouden voor de levering en installatie van de generatoren?
- Zijn er tenderdocumenten en is het hele aanbestedingsproces op schrift aanwezig, en kunnen deze documenten opgestuurd worden naar DNA?
- Kan DNA over de technische- en financiële evaluatierapporten voor de keuze van de aanbieder(s) van de levering en installatie van de generatoren en toebehoren, beschikken?
- Is er een milieueffecten rapport van Nimos en andere technische documenten voor het opzetten van een energiecentrale aan de Saramaccastraat, in het centrum van Paramaribo?
- Waarom heeft de EBS geen andere locaties uitgezocht waar milieu en mens minder belast zouden worden?
- Hoeveel liters brandstof zal daar opgeslagen worden?
- Kan de EBS een calamiteitenplan presenteren?
- Hoe zal het geproduceerd geluid en trillingen van deze generatorenset zich verplaatsen en hoe zullen de negatieve invloeden die tot schade zullen leiden, worden opgevangen?
- Welke schade zullen optreden t.g.v. de CO2, NOx en SOx uitstoten in de omgeving?
- Is de bijdrage van de Staat aan de EBS N.V. opgenomen in de begrotingen van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen?
- Waar en hoeveel van deze zelfde typen aangekochte generatoren zijn er reeds in andere landen geïnstalleerd en wat zijn de ervaringen daarmee?
- Wat er zal gebeuren met de nieuwe machine welke uitgevallen is en wie zal voor de kosten opdraaien?
- Wat zijn de garantie termijnen en voorwaarden die contractueel vastgelegd zijn of zal de EBS genoegen nemen met een reparatie of moeten er nieuwe motoren geleverd worden?
- Is inmiddels bekend welke investeringen en transmissievoorzieningen gepleegd zullen worden voor een optimale benutting van de capaciteitsuitbreiding aan de Saramaccastraat?
- Wat is de status van de “in ongenade gevallen” directeur Vasseur en is er een onderzoek over eventuele wanprestaties en onregelmatigheden vanuit de directie?
-Welke acties zullen op korte termijn ondernomen worden om de samenleving te behoeden van load shedding, black-outs en onderbreking van de elektriciteitsvoorziening in diverse woon-winkel-kantoor en industrie- wijken, met alle consequenties van dien?
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May