VS in de ban van laagste temperaturen in 20 jaar
06 Jan 2014, 10:00
foto
Miljoenen in de VS ervaren extreme lage temperaturen als gevolg van het polaire lagedrukgebied van de Noordpool dat zich ongewoon ver verplaatst naar het zuiden.


Delen van de VS kampen met de laagste temperaturen in 20 jaar. Miljoenen Amerikanen blijven binnenshuis in afwachting van de polaire wervelwind, die gevaarlijke lage temperaturen in een groot deel van de VS zal brengen. In de afgelopen dagen zijn 16 mensen omgekomen door de extreme weersomstandigheden.

Er is voorspeld dat de roterende pool van koude, dichte lucht meer dan de helft van het Amerikaanse vasteland, zondag tot en met dinsdag in haar greep zal houden met gevoelstemperaturen onder de -50 °C. De waarschuwing voor het polaire lagedrukgebied strekt zich uit van Montana naar Alabama.

"In combinatie met windstoten, zullen deze temperaturen resulteren in levensbedreigende gevoelstemperaturen," klinkt de voorspelling van de Amerikaanse Nationale Weerdienst. Er wordt zware sneeuw uit de oostelijke Plains naar de Grote Meren verwacht.

Extreme kou
Weervoorspellers zeggen dat de gevoelstemperaturen in sommige gebieden onder de 51 °C kunnen duiken. De autoriteiten hebben de bewoners in verschillende dorpen en steden gewaarschuwd om binnen te blijven en voedselvoorraden op te slaan. Volgens experts zou blootstelling in dergelijke extreme kou in slechts vijf minuten leiden tot bevriezing.

In verschillende staten in de Midwest is tot 30 cm nieuwe sneeuw gevallen wat gevaarlijke reisomstandigheden creëert. Kerken en scholen zijn gesloten. Duizenden vluchten zijn geannuleerd of vertraagd.

De Amerikaanse Nationale Weerdienst zegt dat de ijzige temperaturen worden veroorzaakt door een relatief zeldzame uitlijning van weersomstandigheden, waardoor het polaire lagedrukgebied van de Noordpool zich ongewoon ver naar het zuiden verplaatst. Volgens de meteorologen zullen de temperaturen zich eind van de week verbeteren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May