Organisatie tevreden over elfde editie 'Bigi Broki Waka'
05 Jan 2014, 12:00
foto
Deelnemers aan de elfde 'Bigi Broki waka'. (Foto: René Gompers)


De elfde editie van de 'Bigi Broki Waka' is achter de rug. Ruim 5000 mensen hebben deelgenomen aan de wandeltocht over de Wijdenboschbrug. De slogan dit jaar was 'Nyan gesontu nyan, hor' a kondre krin. Waka abra broki bika dat bun gi skin.'

De organisatie is dik tevreden, meldt Hans Girjasing, voorzitter van de stichting 'Bigi Broki Waka' na afloop."Alles is verlopen zonder problemen zoals gepland."
De organisatie had dit jaar helemaal geen last van de 'boromans' voegde bestuurslid Ben Sloot toe. "Het waren er dit jaar aanzienlijk minder. We maken er niet eens een punt van."

Echt gezellig
De fotografen waren wederom goed vertegenwoordigd. Op het hoogste punt hielden zij zich op om de hardlopers, de wandelaars en de omgeving vast te leggen. Een kleine drone legde af en aan zwevend, zacht zoemend alle gebeurtenissen vanuit een veilige hoogte vast: de 10 km snelloop die wederom door Guyana werd gedomineerd, de 5 km snelloop, de 350 kinderen die meededen aan de 'Kids Walk' en de massa op de brug tijdens de 'Bigi Broki Waka'.
"Lopen op de brug is echt gezellig" zegt Cornelly Sinester aan Starnieuws. "Het kan maar één keer per jaar. Alle verkeer wordt afgesloten en hebben wij de voorkeur." Voor anderen is het lopen over de brug een 'kiek' of een kans om letterlijk 'fatu te breken' met vrienden. "Zo precies na de feestdagen is echt prima want ik heb veel gesnoept", vertelt Melinda Rollings. "Ik ben een paar pondjes aangekomen. Nu brand ik ze weer weg", lacht ze terwijl ze zich weer bij haar vrienden voegt.

Bij de 10 km snelloop eiste Kelvin Johnson de eerste plaats op. Hij had vanaf het begin weinig tot helemaal geen tegenstand. De tweede plaats werd ingenomen door zijn landgenoot Lionel d’Andrade, die al drie achtereenvolgende keren de race heeft gewonnen. Chomeynie Pinas, nam voor Suriname de derde plaats in. Bij de dames was het eveneens Guyana die sneller bleek te zijn. Aan Alaika Morgan is ook geen tegengas geboden en nam ze met gemak de eerste plaats in. Ilsida Toemere eindigde op de tweede plaats en Carolien Marlet de derde.
Girjasing vindt dat het tijd wordt dat de Surinaamse atleten harder moeten gaan trainen. "Ook moet de overheid de sport tegemoetkomen. De Guyanezen beschikken over betere faciliteiten. Dat ontbreekt bij ons. Er is werk aan de winkel voor de overheid en de sportorganisaties."

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May