District Commewijne, verleden, heden en toekomst
04 Jan 2014, 10:00
foto


Elke lezer zou zich de vraag kunnen stellen waar het koppel Hardeo Ramadhin en Soewarto Moestadja (minister van Binnenlandse Zaken) de energie vandaan halen om steeds weer een publicatie te maken over de woon- en leefgenoten van de bewoners van Suriname, kortom over de algemene cultuur van Surinamers. Ramadhin is een sociaal geograaf en Moestadja is een cultureel antropoloog. Deze twee onderzoekers hebben samen een boek van 229 bladzijden over Mariënburg geschreven met mooie historische en actuele foto’s. Studenten die iets over Commewijne moeten schrijven zoals een opstel, een werkstuk of een scriptie, zullen met dit boek hun hart kunnen ophalen. Jaloerse buitenstaanders daarentegen zullen smalend zeggen dat zij zoiets ook konden maken, echter met dit verschil dat niemand ooit iets van deze zogenaamde wijsneuzen heeft gelezen.

Het boek begint over de aardrijkskunde van het district Commewijne. In die hoofdstukken kon Ramadhin, als leraar aardrijkskunde, zijn hart ophalen. Dan mag de kritiek op hem nog zo groot zijn, maar niemand anders in Commewijne heeft de aardrijkskunde van het district zo grondig en diepgaand beschreven als hij in het boek. Hetzelfde geldt ook voor Moestadja die uitgebreid over het Javanisme schrijft en als Surinaamse cultureel antropoloog, kan niemand dat beter weten dan hij. Voor studenten en ambtenaren is het belangrijk dit boek te bezitten, want beide schrijvers zijn deskundigen op hun vakgebied. Elke student kan rustig aan ze refereren of eventueel citeren en daar zal niemand meer eraan twijfelen. Want beide schrijvers zijn wetenschappelijk bezien, twee gezaghebbende personen in Suriname. Zo is Ramadhin naast aardrijkskundige ook een kenner van het districtsbestuur en daardoor ook een politiek analist.

Mariënburg
Van Moestadja weet je ook dat zijn hart soms vaker klopt voor cultuur dan voor politiek. Hij wil van Commewijne en met name van Mariënburg een soort paradijs maken met hele blije en gelukkige bewoners. Gelukkig gaat het kabinet van de President samen met minister Moestadja van Binnenlandse Zaken en minister Parmessar van Openbare werken en natuurlijk ook met het archeologische onderzoeksteam nu serieus zoeken naar het massagraf van 1902 op Mariënburg. Er kan dan eindelijk in zo een pracht district als Commewijne, een aanvang worden gemaakt met een respectvol wetenschappelijk onderzoek in nette kantoorruimten met alle faciliteiten zoals een grondradarapparaat, internet en eindelijk alle kaarten van de plantage.

Ouders en verzorgers met schoolgaande kinderen op VOJ- en VOS-niveau wordt geadviseerd dit boek altijd binnen handbereik te hebben en dit geldt ook voor de seniore burgers in Commewijne. Die kunnen ook kennis maken met de moeilijke aardrijkskundige vaktermen, want die termen bestaan echt omdat er geen ander woord voor bestaat. Geniet in elk geval van een pracht boek over het district Commewijne en leer van twee deskundigen wat de geschiedenis is van een pracht plantagedistrict als Commewijne.


Stichting Cultuureducatie
Benjamin Mitrasingh, voorzitter
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May