Noordoosten VS zwaar getroffen door sneeuwstorm
03 Jan 2014, 10:00
foto
Gevreesd wordt dat zo'n 100 miljoen mensen getroffen zullen worden door de hevige sneeuwstorm die raast over het noordoosten van de VS.


Een winterse storm teistert het noordoosten van de Verenigde Staten (VS). In Massachusetts is 53 cm sneeuw gevallen. Duizenden vluchten zijn geannuleerd. De zware sneeuwval verplaatst zich de komende 24 uur naar het oosten van de staten van het Midwesten.

De gouverneurs van New York en New Jersey hebben de noodtoestand uitgeroepen en hebben de mensen op het hart gedrukt binnen te blijven. Veel scholen en bedrijven zijn gesloten. De verwachting is dat de storm vandaag zal verergeren.

"We gaan veel sneeuw en veel wind zien," zei Jason Tuell, van de Amerikaanse Nationale Weerdienst. "We zijn bezorgd over de gevaren van sneeuwblindheid door het opwaaien van stuifsneeuw.”

Meer dan 2.200 vluchten zijn donderdag geannuleerd. In de vroege uren vanmorgen zijn nog eens 1.000 vluchten die gepland waren voor later geannuleerd. Reddingswerkers waren bezig met de daklozen in de straten van New York en Boston.

De Amerikaanse Nationale Weerdienst heeft 53 cm sneeuw opgetekend in Boxford, ten noorden van Boston. Andere gebieden van Massachusetts en New York kampen met soortgelijke sneeuwhoeveelheden. Hetzelfde geldt voor gebieden in de staten Vermont, New Hampshire en Maine, waar veel bewoners onlangs zonder elektriciteit zaten na een ijsstorm.

De storm zal naar verwachting een vroege test zijn voor burgemeester Bill de Blasio van New York City, die woensdag is beëdigd. Hij had zijn voorganger, Michael Bloomberg, na een soortgelijke storm eind 2010 zwaar bekritiseerd.
Hij heeft er bij de New Yorkers op aangedrongen thuis te blijven, zodat de meer dan 2.000 zoutstrooiers en sneeuwploegen de wegen kunnen aanpakken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May