Rechterlijke macht krijgt extra aandacht in 2014
31 Dec 2013, 15:00
foto
Minister Edward Belfort steekt een pagara aan. (Foto: Raoul Liht)


De rechterlijke macht krijgt kort na de jaarwisseling extra aandacht van minister Edward Belfort van Justitie en Politie. “We zullen komen met sollicitatieoproepen. We kennen de situatie; dat is niet om over naar huis te schrijven. Als de tekenen niet bedriegen, dan wordt in 2014 veel aandacht besteed aan de rechterlijke macht. Daarmee bedoel ik de zittende en de staande magistratuur alsook ondersteunend personeel. Op dit moment is het roeien met de riemen die er zijn”, zei Belfort tijdens de jaarafsluitingsbijeenkomst van zijn ministerie.

Belfort deelde het personeel mee dat president Desi Bouterse zondag tijdens een regeringsvergadering complimenten heeft gegeven aan het ministerie van Justitie en Politie. ”Dit kon gebeuren mede dankzij uw inzet. Elk van jullie zijn van eminent belang", zei Belfort. Het is volgens hem een feit dat het ministerie van Justitie en Politie door zijn taakstelling een enorme verantwoordelijkheid heeft om de basisbeginselen en principes waarop de democratie gestoeld is, te bewaken.

Mens centraal
De bewindsman gaf aan dat de mens centraal heeft gestaan in de meeste projecten die zijn uitgevoerd. Tijdens zijn jaarrevue heeft hij enkele projecten toegelicht van de verschillende afdelingen van het ministerie. Hij bracht in herinnering dat de afdeling Vreemdelingendienst in Commewijne en Wanica dependances in gebruik heeft genomen. ”De geluiden zijn dat het op dit moment druk is op de dependances. Doordat cliënten woonachtig in deze districten hun zaken daar kunnen regelen, is er een afname te bespeuren van onder meer het verkeer naar de binnenstad”, zegt Belfort.

Op de Johan Adolf Pengel luchthaven is het Border Managementsysteem apparaat in gebruik genomen. De minister zei dat het ook na inspanning is geweest van de afdeling Vreemdelingendienst. “Dit apparaat stelt ons in staat om exact vast te stellen wie Suriname binnenkomt. Maar ook wie ons land verlaat via de legale poort”, schetste hij.

Belfort deelde mee dat voor het verbeteren van de kwaliteit van de ‘begeleiding en bewaking’ binnen de verschillende penitentiaire inrichtingen, heeft een delegatie penitentiaire ambtenaren in juni een oriëntatiebezoek gebracht aan diverse penitentiaire instellingen in Cuba. In Frans-Guyana heeft een andere groep een train de trainers cursus gevolgd in ‘agressie hantering’. “Kort na de jaarwisseling gaat een groep van tien penitentiaire ambtenaren naar de Verenigde Staten van
Amerika om een training te volgen. We weten dat deze ambtenaren een bijzondere plaats innemen binnen het systeem van justitie. En zonder de nodige tools aan te reiken is het enorm moeilijk om de normschenders te bejegenen”, meent de minister.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May