RGM-management werkt aan oplossing
28 Dec 2013, 12:45
foto
De actievoerende arbeiders te Rosebel Goldmines te Brokopondo.


Het management van Rosebel Gold Mines te Brokopondo zegt dat hij met een werkneerlegging kampt van enkele arbeiders. “Voor de feestdagen was er een aangepast werkrooster en daar zijn nu wat onduidelijkheden gerezen,” zegt RGM-woordvoerder Esther Wielzen aan Starnieuws.

“Het management voert nu gesprekken en bekijkt hoe hij deze situatie zo snel mogelijk kan oplossen,” voegt ze eraan toe. Het gaat om het dienstrooster voor 31 december en 1 januari. De directie heeft gisteren een aanplakbiljet op het bedrijfsterrein geplaatst dat de werkafspraken in samenspraak met de bond zijn gedaan. Kort daarop heeft de bond onder leiding van Lloyd Read ook een aanplakbiljet geplaatst dat hij geen bemoeienis heeft met de aanpak van de directie. “Ze hebben het op hun eigen manier gedaan,” zegt Read vanuit het dorp Pierre Kondre Kumbasi aan Starnieuws. “De directie heeft onze aanpak van de hand gewezen en heeft gekozen voor haar eigen manier.”

Personeelsleden zijn er vanmorgen spontaan toe overgegaan het werk neer te leggen. Inmiddels heeft de actie zich uitgebreid naar grote delen van het bedrijfsterrein en heeft de bond het protest overgenomen. “We hebben de actie overgenomen, omdat er zaken zijn die beschermd moeten worden. We moeten vernielingen voorkomen.” Read heeft de beveiliging voor extra alertheid gevraagd, vooral voor de ‘verboden’ gebieden. “De actie is volledig onder controle van de bond.”

De directie van RGM is ertoe overgegaan om de verlofdagen op 31 december en 1 januari van personeelsleden in te trekken en verplicht de mensen om de productie voort te zetten op deze dagen. De raffinaderij loopt achter op haar schema met zo’n 15.000 troy ounces (466,5 kilo). De schade die het bedrijf lijdt als op 31 december en 1 januari niet wordt geproduceerd, is ongeveer US$ 2,4 miljoen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May