Zware regen eist levens op Caribische eilanden
26 Dec 2013, 12:00
foto
Er is veel beweging boven het Oost Caribisch Gebied.


Zware regenval op St Vincent en de Grenadines heeft minstens aan acht personen het leven gekost. Tientallen moesten gedwongen hun huizen ontvluchten. Aardverschuivingen en overstromingen hebben in het naburige St Lucia ook vijf levens geëist.

De weersomstandigheden in het Oost Caribisch Gebied laten hun invloed op het weer in Suriname ook gelden. Gisteren hebben veel gebieden hevige rukwinden en veel regen gehad. De verwachtingen in de komende dagen zijn veel regen en daarmee een hoge vochtigheidsgraad.

In Dominica heeft de zware regen vernielingen aangericht. Ook de gebieden in het oosten van de Caribische Zee hebben schade opgelopen door de extreme regenval. Volgens de meteorologische diensten was de regio gewaarschuwd voor het hemelwater.

Nog nooit meegemaakt
Premier Ralph Gonsalves van St Vincent heeft zijn vakantie in Londen afgebroken en is teruggekeerd naar zijn land. Hij zei dat hij zich niet kon herinneren dat er ooit zoveel regen was gevallen met Kerstmis.

De extreme weersomstandigheden troffen St Vincent op kerstavond. Veel mensen zochten hun toevlucht in opvangcentra toen de overstromingen begonnen. De regen heeft ook de watervoorziening van bijna de helft van het eiland afgesneden.

In St Lucia is een politieman omgekomen bij pogingen om mensen die na de hevige regenval op kerstavond in problemen verkeerden, te redden. De avond kerkdiensten werden geannuleerd en de kerken in de hoofdstad Castries dienden als schuilplaats voor mensen die waren ontheemd door de overstromingen. Ook Kenny Anthony, premier van St Lucia zei dat hij zo’n dergelijke extreme regenval nog nooit heeft meegemaakt aan de vooravond van het Kerstmis.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May