Snowden: ‘Missie volbracht’
24 Dec 2013, 11:00
foto
Edward Snowden heeft tijdelijk asiel verkregen in Rusland. (Foto: AFP)


Zes maanden nadat Edward Snowden de eerste documenten van de Amerikaanse Nationale Beveiligingsdienst (NSA) heeft gelekt, zegt hij dat hij heeft bereikt wat hij wilde.

De handelingen van Snowden hebben ertoe geleid dat er een herevaluatie is gekomen van het Amerikaanse veiligheidsbeleid.

Snowden zei dat hij tevreden is omdat het publiek nu weet wat de omvang is van de data aan internet- en telefoonverkeer dat de Amerikaanse overheid bezit. The Washington Post heeft als eerste krant een persoonlijk interview met Snowden gehad sinds zijn aankomst in juni in Rusland. Het gesprek is vandaag gepubliceerd.

Gewonnen
"Ik heb al gewonnen," zei Snowden. "Zodra de journalisten in staat waren om te werken, is alles wat ik had geprobeerd te doen bekrachtigd." De voormalige NSA-medewerker voegt er aan toe: "Want, vergeet niet, ik wilde de maatschappij niet veranderen. Ik wilde de samenleving een kans geven om te bepalen of zij zich zou moeten veranderen."

President Barack Obama zei vrijdag dat hij is ingenomen met gesprekken over de NSA, terwijl hij overweegt wijzigingen door te voeren in het agentschap in het kielzog van het publiek protest over privacy rechten.

Wijzigingen NSA
Obama zei dat hij in januari een 'definitieve uitspraak" zou doen over een grondig onderzoek van de NSA. Een panel van juridische en inlichtingen experts dat het Witte Huis heeft gekozen, heeft 46 wijzigingen voorgesteld om de macht van het agentschap te verminderen.

Een federale rechter heeft de NSA dataverzameling van Amerikaanse telefoongesprekken ongrondwettelijk genoemd. Federale aanklagers hebben een aanklacht tegen Snowden ingediend en hebben hem beschuldigd van spionage en diefstal van overheids-eigendom.

“Ik probeer de NSA niet neer te halen, ik ben bezig de NSA te verbeteren," zei Snowden. "Ik ben nu nog steeds werkzaam bij de NSA. Zij zijn de enigen die het niet beseffen."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May